Magyarország

2010.10.28. 18:05

Hét milliárdból fejleszti utastájékoztatási rendszerét a BKV

<p>Minden eddiginél színvonalasabb forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert vezet be a BKV.</p>

Az uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében 2012-re korszerű, európai színvonalú, GPS technológián alapuló rendszert hoznak létre. Ennek lényege, hogy az utasok az interneten, mobiltelefonjukon, a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzőkön egyaránt elérhetik az egyes BKV járművek menetrendjét.

Az új rendszertől azt várják, hogy hatékonyabbá válik a forgalom irányítása, a járművek pedig egyenletesebben követik majd egymást. Az utastájékoztató rendszer kiépítésénél tekintettel lesznek a vakok és gyengénlátók, a hallássérültek, a mozgásukban korlátozottak speciális tájékoztatási igényeire egyaránt, mint ahogy a magyarul nem beszélő külföldiekre is.

A tervek szerint létrehoznak egy integrált forgalomirányító diszpécserközpontot, 2295 járművet látnak el fedélzeti vezérlő és utastájékoztató berendezéssel. 545 jármű kap új kijelzőt, és 257 új utastájékoztatót telepítenek a megállókba. Harminc jelzőlámpás csomópontban telepítenek olyan rendszert, amely előnyben részesíti majd a kereszteződéshez érkező tömegközlekedési járműveket.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!