Magyarország

2010.10.25. 12:50

Jobbik: legyen népszavazás az új Alkotmányról

<p>A Jobbik azt szeretné, ha a megfelelő módosításokkal lehetővé tennék, hogy népszavazást lehessen tartani az új Alkotmányról - ezt mondta a párt parlamenti alelnöke újságíróknak azután, hogy a köztársasági elnökkel egyeztetett hétfőn délelőtt a Sándor-palotában.</p>

Balczó Zoltán a jövő évi költségvetés kapcsán beszélt arról is: szerintük a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatását oly módon lehetne javítani 2011-ben, hogy emelik a multinacionális cégek közteher-viselésének szintjét.

A Jobbik szerint fontos, hogy az új Alkotmány preambuluma egyfajta értelmezési háttere legyen az egész alaptörvénynek, "ne csak egy nagyon szép bevezetés". A párt szerint fontos, hogy garantálják abban a magzati élet védelmét, a családi támogatások rendszerének fenntartását és a családok védelmét, utóbbin belül azt, hogy házasságot csak különneműek köthessenek.

Napirenden a határon túli magyarok kérdése

Ugyancsak fontos a határon túli magyarok valamilyen szintű szavazati jogának garantálása - tette hozzá. Balczó Zoltán jelezte, tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi szabályok alapján nem lehet népszavazást tartani az Alkotmányról, de szerinte ezen lehetne változtatni. Úgy vélte: az új alaptörvény társadalmi megismertetése után a Fidesznek is érdeke lenne egy ilyen referendum kiírása.

A 2011-es büdzsében a Jobbik azt szeretné, ha valamilyen módon minden egyes fejezetben megjelenne az, hogy próbálják javítani az ország demográfiai helyzetét. Emellett az ellenzéki párt a hazai kis- és közepes vállalkozások nagyobb támogatását oly módon képzeli el, hogy emelné a multinacionális vállalatok közteher-viselésének szintjét.

Ki lesz a legfőbb ügyész?

A Jobbik parlamenti alelnöke elmondta azt is, nem értenek egyet azzal a kormánypárti javaslattal, hogy 9 évre választanának új legfőbb ügyészt kétharmados többséggel, valamint megszüntetnék az interpellálhatóságát a Parlamentben. Ezzel szerintük az ügyészség a bíróság szintjére emelkedne ugyanis, amely önálló hatalmi ág - mondta Balczó Zoltán. A Jobbiknak egyelőre nincs jelöltje a legfőbb ügyészi posztra, a pártban még egyeztetnek ebben az ügyben.

Schmitt Pál köztársasági elnök már tárgyalt Schiffer Andrással, a Lehet Más a Politika frakcióvezetőjével. 12 óra előtt nem sokkal lépett be a Sándor-palotába Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője és elnöke, most vele tárgyal az államfő.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!