Magyarország

2010.10.26. 16:10

Józsefvárosban működik a legkisebb, legolcsóbb önkormányzat

<p>Józsefvárosban működik a legkisebb és legolcsóbb önkormányzat a választások után a kerület tájékoztatása szerint. A polgármester mellett egy főállású alpolgármester dolgozik, az önkormányzatnak csak két bizottsága van, tanácsnokot pedig nem is választottak.</p>

Többnyire 2-3 alpolgármestert foglalkoztatnak az 50 és 100 ezer fős települések és kerületek, és 5-6 bizottsággal dolgoznak ezek önkormányzatai. A nemrég megalakult testületek közül Budapest VIII. kerületében működik a legkisebb és legolcsóbb testület: a városrészben a korábbi 3 helyett 1 alpolgármester van, a bizottságok száma megfeleződött, nincs tanácsnok, sőt a pártok frakciókat sem alakítottak a több mint 82 ezer lakosú kerületben.

2-3 alpolgármester, 4-7 bizottság

Hasonlóan 1 alpolgármester dolgozik a főváros II. kerületében, Érden és Egerben, a bizottságok száma ugyanakkor 6 és 9 között van ezeken a helyeken. A vidéki nagyvárosok, például Tatabánya, Békéscsaba, Veszprém, Zalaegerszeg, Sopron és Nagykanizsa 2-2 alpolgármestert nevezett ki és általában 6 bizottság segíti az önkormányzat munkáját.

Ennél eggyel több, vagyis 3 alpolgármester dolgozik Szombathelyen, Szolnokon és Kaposváron, amely településeken egyébként kevesebben laknak, mint Józsefvárosban. Ezeken a megyeszékhelyeken 7 és 9 közötti bizottság állt fel a választások után. Mindezekkel szemben a 20 ezres lakosú Várpalotán 4 alpolgármestert neveztek ki és 5 bizottság vesz részt az önkormányzati munkában.

A fővárosi kerületekre is a 2-3 alpolgármester és a 4-7 bizottság jellemző. A legkisebb lélekszámú, több mint 50 ezres lakosú XXII. kerületben például 2 alpolgármester segíti a polgármester munkáját és 7 bizottsága van a képviselőtestületnek, miközben a több, mint 90 ezres lakosú IV. és XVIII. kerületben 3 alpolgármester és 1, illetve 6 bizottság vesz részt a városrész irányításában.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!