Magyarország

2010.10.07. 15:14

Milliárdos adócsalás nyomozását zárták le pénzügyőrök

<p>Milliárdos adócsalás ügyében indított nyomozást zárt le a napokban a vám- és pénzügyőrség. Még 2008-ban indult nyomozás több betonacél kereskedelemmel foglalkozó cég ellen, mert felmerült annak gyanúja, hogy valótlan adatokat tartalmazó számlák kiállításával 200 millió forint adót igényeltek vissza az államtól jogtalanul.</p>

A VPOP csütörtöki közleménye szerint a büntetőeljárásban érintett magyarországi gazdálkodók valótlan adatokat tartalmazó számlák kiállításával és felhasználásával az általános forgalmi adó bevételt 1.7 milliárd forinttal csökkentették és csaknem 200 millió forintot igényeltek vissza jogosulatlanul 2006 és 2008 között.

A büntetőeljárás során kiderült, hogy egy magyarországi székhelyű gazdasági társaság a németországi anyavállalat közreműködésével rendszeresen vásárolt az Európai Unió tagállamaiból betonacélt magyarországi felhasználásra. A betonacél importját terhelő általános forgalmi adó fizetési kötelezettség elhárítása érdekében az értékesítési láncolatban fiktív - valós gazdasági tevékenységet nem folytató - magyarországi cégeket tüntettek fel importőrként. A színlelt gazdasági események leplezésének céljából valótlan tartalmú bizonylatokat, szerződéseket és szállítási megrendeléseket állítottak ki.

1,2 milliárd a kár

A nyomozás során egy német és négy magyar állampolgár volt előzetes letartóztatásban. A német állampolgárt kiemelkedően magas, 60 millió forint óvadék ellenében szabadlábra helyezte a bíróság. A pénzügyőr nyomozók egy ingatlant az illetékes bíróság pedig négy bankszámlát zárolt, így a kár biztosítéka megközelíti az 1,2 milliárd forintot.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága az elmúlt héten a nyomozást befejezte és a csaknem 15 ezer oldalból álló nyomozati iratot vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészség részére. Bizonyítottság esetén a gyanúsítottakra akár 8 év szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!