Magyarország

2010.10.26. 15:00

Minden ellenzéki párt ellenzi a Fidesz alkotmánymódosítási terveit

<p>Az MSZP, a Jobbik és az LMP is ellenzi a kormány azon szándékát, amely korlátozná az Alkotmánybíróság (AB) hatáskörét az egyes törvények elbírálásával kapcsolatban.</p>

A szocialisták szerint a kormánypártok "ipi-apacsot" játszanak, a Jobbik szerint a Fidesz lépése nem meglepő, de nem elegáns, az LMP pedig várhatóan kivonul az alkotmányozási folyamatból.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetőj kedden jelentette be, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság (AB) nem rendelkezne döntéshozatali hatáskörrel az országos adókat és járulékokat érintő törvényekkel kapcsolatban, így például a kedden megsemmisített 98 százalékos különadóról szóló törvénnnyel kapcsolatban sem. A kormánypárti politikus ugyanis az Alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény ilyen tartalmú módosítását terjesztette be az Országgyűlésnek. Lázár leszögezte: emellett újra - változatlan formában - beterjesztik a különadóról szóló jogszabályt és "egy fillért nem adnak vissza."

Ipi-apacsot játszik a Fidesz

Szekeres Imre (MSZP) kedden úgy reagált: a Fidesz "ipi-apacsot" játszik, vagyis ha nem tetszenek a szabályok, akkor változtatnak rajtuk. A szocialisták szerint a kormánypártok nincsenek tekintettel sem a jogszabályokra, sem a demokratikus hagyományokra, sem pedig a szokásjogra. Szekeres hangsúlyozta: a Fidesz terve jogilag lehetséges, de sem erkölcsileg, sem pedig politikailag nem elfogadható, mert ezzel leértékelik az Alkotmányt. Az MSZP szerint meg kellene fontolni az AB kifogásait, nem pedig kibúvókat kellene keresniük.

Szekeres hozzátette: az, hogy a módosítás értelmében nem lehet a szocialisták által kezdeményezett magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztéséről szóló törvényről népszavazást kiírni csak azt bizonyítja, hogy a Fidesz fél az emberek véleményétől és nem mer kiállni a saját igazáért.

Volner János a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz reakciója nem meglepő, de nem is elegáns, mert nem illik "ötpercenként" módosítani az Alkotmányt, amely egy "normális jogrendszerben" állandó és egyetemes értékeket jelöl. A Jobbik egyébként a 98 százalékos különadó céljával egyetért.

Az LMP kivonul az alkotmányozásból?

Schiffer András az LMP elnöke és frakcióvezetője szerint a Fidesz átlépett egy határt, és a kedden bejelentett lépésüket az azerbajdzsáni elnök is megirigyelné. Az ellenzéki politikus úgy véli: példátlan, hogy a kormányzat saját kedvére megvon jogköröket az Alkotmánybíróságtól, ezért az LMP "komolyan fontolóra veszi", hogy kivonul a folyamatban lévő alkotmányozási folyamatból, amely így egy "nevetséges bolhacirkusz." Erről a végső döntést a párt szerdai választmányi ülésén, illetve a következő frakciülésen hozhatja meg az ellenzéki párt.

Az Alkotmánybíróság egyelőre nem kíván reagálni Lázár János bejelentésre - mondta a Független Hírügynökség megkeresésére Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!