Magyarország

2010.10.25. 15:20

MSZP: ne legyen Szent Korona-tan az alkotmányban

<p>Az MSZP nem támogatja, hogy a Szent Korona-tan benne legyen az új alkotmányban, a világnézeti semlegességet viszont az alaptörvénybe iktatnák a szocialisták - derült ki azután, hogy az MSZP-frakció három tagja az államfővel egyeztetett hétfőn a Sándor-palotában.</p>

Az ellenzéki párttól jelezték azt is, hogy nem támogatják a legfőbb ügyészt státuszának megváltoztatását, egyebek mellett például azt, hogy az eddig hat év helyett kilenc évre válasszák meg.

A négy másik parlamenti frakció képviselői után a szocialisták képviselőcsoportjának három tagjával tárgyalt hétfőn a köztársasági elnök. Az új alkotmány, a jövő évi költségvetés és a legfőbb ügyészi poszt mellett a magánnyugdíj-pénztárak ügye volt napirenden.

Háromhavonta egyeztetni kell

Az MSZP hat szempont alapján értékeli majd a jövő évi költségvetésről szóló javaslatot, és ezek alapján döntik el, hány és milyen módosító javaslatokat nyújtanak be a büdzsé tervezetéhez. Azt nézik, hogy felelős-e a javaslat, törekszik-e az egyensúly megtartására, teremt-e munkahelyeket, csökkenti-e a társadalmi különbségeket, beindítja-e a gazdasági növekedést és segíti-e a modernizációt - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető. Elmondta azt is: kérték az államfőt, hogy ne írja alá a magánnyugdíj-pénztárakhoz kapcsolódó törvénymódosítást, ha elfogadja a parlament, hanem kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Hozzátette: üdvözlik, hogy az államfő tervei szerint háromhavonta egyeztetni akar a frakciókkal.

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy fontos lenne, ha a parlamenten kívül is folyna az alkotmányozás társadalmi szervezetek, egyének bevonásával, illetve nem szólna bele ebbe a folyamatba az aktuálpolitika. Az is fontos a szocialistáknak, hogy az emberi méltósághoz való jog kiemelt helyet kapjon az új alaptörvényben, és ezt elmondása szerint Schmitt Pál is támogatja. Mesterházy Attila frakcióvezető egy kérdésre azt válaszolta: ha túlságosan elfogult lenne az új törvény szövege, adott esetben támogatnának egy esetleges népszavazást az ügyben.

Szent Korona-tan nem kell sehova

Az MSZP elkötelezett aziránt, hogy a világnézeti semlegesség megjelenjen az új alkotmányban, de a Szent Korona-tan nem, se a preambulumban, se máshol - ezt már Bárándy Gergely országgyűlési képviselő mondta. Az államfőnek jelezték: úgy látják a beterjesztett módosítások alapján, hogy kizárólag aktuálpolitikai érdekek miatt akarják megváltoztatni a legfőbb ügyész státuszát. Az MSZP-nek nincs személyi javaslata a legfőbb ügyészi poszt kapcsán - jelezték a sajtótájékoztatón.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!