Magyarország

2010.10.26. 14:20

Ötven éve nem volt ennyi hal a Tiszában, mint most

<p>Ötven éve nem volt ennyi hal a Tiszában, mint most. A halak közül a pontynak kedvezett leginkább az ár- és belvíz, valamint a sok eső, tájékoztatott a Magyar Haltani Társaság kedden.</p>

Ötven éve nem volt ennyi hal a Tiszában, mint most. A Magyar Haltani Társaság elnöke kedden arra figyelmeztetett, hogy a halak csak akkor telelnek át, ha a hidegben levegőztetik és gondozzák a holtmedreket és a sekély tavakat is. Dr. Harka Ákos azt közölte, hogy a fél évszázados szaporodási rekord az ár- és belvíznek, illetve a sok esőnek köszönhető.

A sekély vizekben ideálisak voltak a körülmények az íváshoz, és könnyen szereztek táplálékot a halak. Különösen érvényes ez a pontyra, amely gyorsabb növekedést produkált, mint a tógazdaságokban, tájékoztatott a társaság elnöke.

A Tisza-tó téli ürítését egyébként éppen kedden kezdték meg. Nyolc nap alatt 720 centiméterről 610-re csökkentik a vízszintet, közölte Fejes Lőrinc szakaszmérnök. A Magyar Haltani Társaság javaslata szerint ahol erre mód van, célszerű a szokásosnál magasabb téli vízszintet beállítani.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!