Magyarország

2010.11.29. 13:43

Nem kell várni a második tárcsahangra januártól

<p>Év végéig megszűnik az úgynevezett második tárcsahang a vezetékes telefonhálózatokban, vagyis a 06, illetve a 00 leütése után azonnal lehet tárcsázni a hívószámot.</p>

Mátrai Gábor, a Nemzeti Média- Hírközlési Hatóság elnökhelyettese hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a változás csaknem 2,5 millió háztartást érint, a szolgáltatók decemberben több ütemben hajtják végre az átállást. Ez egy néhány másodperces művelet lesz, amit a hajnali órákban végeznek, vagyis gyakorlatilag nem okoz szolgáltatás-kiesést.

A régi telefonközpontoknak időbe telt, mire fogadni tudták a számjegyeket, ezért a belföldi, illetve nemzetközi vonalas hívások esetében a kagylót felemelve egy vonalhang, majd a 06-ot, illetve 00-át leütve egy második tárcsahang is megszólalt - magyarázta Takács Péter, a NMHH hírközlési és médiabiztosa. Hozzátette: az elektronikus központoknál már nincs erre szükség, ezért egy kormányrendelet alapján több ütemben kivezetik azt.

Egyes készülékek várhatnak a második vonalhangra

Ez a klasszikus hálózatot érinti, vagyis a régi dial-up készülékeket, a faxokat, alközpontokat, riasztóberendezéseket, távfelügyeleti rendszereket (például liftet), valamint a nyilvános telefonállomásokat. A készülékek esetleges átállításáról a készülékek forgalmazóival, vagy a telefonszolgáltatókkal kell egyeztetni, mert előfordulhat, hogy egyes készülékek várnak a második vonalhangra. A szolgáltatók egyébként a havi számlák mellékleteként részletes tájékoztatást is adnak.

Mátrai Gábor, a NMHH elnökhelyettese elmondta: sokakban rögzült az, hogy a második tárcsahangra várni kell, de január 1-től ez már sehol sem lesz hallható, folyamatosan lehet tárcsázni a számjegyeket. Mint fogalmazott, ez egy kis változás, de olyan lépcső, amely megváltoztatja, gyorsabbá teszi a telefonálást és a mobiltelefonáláshoz hasonló, közvetlen tárcsázáshoz közelít.

Az átállás csaknem 2,5 millió előfizetőt érint. Mindössze néhány másodpercet vesz igénybe olyan időszakban, amikor kicsi a forgalom, vagyis várhatóan nem okoz szolgáltatás-kiesést.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!