Magyarország

2010.11.30. 20:33

Személyesen kell nyilatkozni a magánnyugdíjpénztári rendszerről - RTL Híradó

<p>Akár 100 kilométereket is kell majd utaznia a nyilatkozattételhez azoknak, akik maradni szeretnének a magánnyugdíjpénztári rendszerben - hangzott el a kedd esti RTL Híradóban. A nyilatkozatot ugyanis csak személyesen, a regionális nyugdíjbiztosítóknál lehet megtenni. Ha a pénztártag nem nyilatkozik, akkor ő, illetve az eddig befizetett pénze automatikusan átkerül az állami rendszerbe.</p>

A törvényjavaslatban az áll, hogy a személyes nyilatkozatot a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szervnél kell megtenni. Hogy ez mit jelent pontosan, egyelőre nem tudni. Amennyiben a régiós igazgatóságokat értik rajta, az azt jelenti, hogy mindenkinek el kell mennie azon hét város valamelyikébe, ahol van ilyen igazgatóság. Így előfordulhat, hogy akár 100 kilométernél is többet utazhat az, aki nyilatkozatot akar tenni.

Aki nem nyilatkozik arról, hogy marad a magánnyugdíjpénztárban, az automatikusan átkerül a tisztán állami rendszerbe. Vagyis az eddigi magánnyugdíjpénztári befizetései az államhoz kerülnek, kivéve az infláció feletti hozamot.

Egyelőre várjanak az átlépéssel

Ha az új feltételeket vesszük, és ezek nem változnak 30-40 évig, akkor a tagok többségének nem éri meg ebben a rendszerben maradni. Nagyon sokat veszítenek, és nem kapnak ellentételezést - mondta az RTL Híradónak Szabics Zsolt nyugdíjszakértő, a portfolio.hu munkatársa. Számításai szerint egyébként átlagosan 20 ezer forintot hoztak az infláció felett egy ügyfélnek a magánpénztárak.

A pénztárszövetség már korábban jelezte, hogy megpróbálják megakadályozni a törvény elfogadását. A magánnyugdíjpénztári tagokat pedig arra kérik, egyelőre várjanak az átlépéssel.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!