Magyarország

2010.12.23. 14:26

A BBC mintájára alakítják át a közmédiumokat

<p>Az angol közmédium, a BBC mintájára alakítják át a magyar közmédiumokat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével.</p>

A három lépcsős összevonás következtében a közös fennhatóság alá kerülő Magyar Televízió Zrt.(MTV), a Duna Televízió Zrt. (DTV), a Magyar Rádió Zrt. (MR) és a Magyar Távirati Iroda Zrt. (MTI), mint tartalomszolgáltatók, ezután az MTVA-tól rendelik meg a produkciókat, amelyeket az alaphoz átkerült korábbi dolgozóik gyártanak majd - mondta a csütörtöki tájékoztatón Szabó László, az alap tanácsadója. Az átszerződött munkavállalók közül március végéig biztosan nem küldenek el senkit. Az átalakítástól azt várják, hogy racionálisan működjenek a közmédiumok, átláthatóan, hatékonyan, felelős pénzkezeléssel és a legújabb technológiákat használják a színvonal emelése érdekében.

Cél a racionális működés

Szabó László szerint az MTVA kettős feladatot lát majd el, részben a megrendelt műsorokat készítik majd el a közmédiumok számára, részben pedig azok működtetését látják el. Az alaptól rendelik meg a közmédiumok mind a belső, mind pedig a külső gyártású műsoraikat. Azt viszont, hogy ezek miről szóljanak, és milyen struktúrában készüljenek el, majd az adott közmédium vezetése találja ki és határozza meg. A "BBC-modell" lemásolásával átlátható és racionálisan működő közmédium rendszert akarnak létrehozni, amely jelentős megtakarításokat is jelenthet az összevonások következtében - tette hozzá.

Fazekas Csaba, az alap vezérigazgatója szerint, azt egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi székházak közül melyik válik feleslegessé és melyik cég dolgozói kényszerülnek költözködni, illetve azt sem, hogy mi lesz a megüresedő ingatlanokkal. Az erre vonatkozó tárgyalások még tartanak, de jelenleg a "hajszálpontos átvilágítás" zajlik még.

Az átalakítás januártól március végéig tartó időszakában a legfontosabb feladat a kollégák és az eszközök átvétele lesz a négy Zrt-től - mondta Závodszky Zoltán. Az MTVA vezérigazgató-helyettese hozzátette: az első szakaszban biztosan nem bocsájtanak el dolgozókat, de az ezt követő, jövő év végéig tartó szakaszban meg kell vizsgálni, miként tudják racionalizálni a műsorkészítést és a szolgáltatási feladatokat. Úgy fogalmazott: van, ahol kevés most az ember a minőségi munka elvégzésére, de akad olyan terület is, ahol túl sokan csinálják azt. Példaként említette azt, hogy az MTV-nél dolgoznak olyanok, akik három éve be sem tették a lábukat a székházba, de a fizetésüket rendre felveszik.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!