Magyarország

2010.12.21. 10:16

A zselés lett Magyarország kedvenc szaloncukra

<p>A zselés-gyümölcsös ízű szaloncukor végzett az élen a Magyarország kedvenc szaloncukra szavazáson. A versenyben második helyen a marcipános végzett, a harmadik legnépszerűbbnek a karamellás bizonyult.</p>

A szaloncukor.hu oldalon december hatodika óta csaknem 20 ezer voksot adtak le a látogatók a hungarikumnak számító édességekre. Az oldal látogatói márkákra nem, csakis ízekre szavazhattak, összesen 22 közül lehetett választani.

A leadott szavazatok alapján a magyarok legjobban a zselés-gyümölcsös szaloncukrot szeretik, az édesség 7469 szavazatot kapott. A második a marcipános lett 7133 vokssal, a harmadik helyen a karamellás ízű cukor végzett 5301 szavazattal. A szavazás alapján kiderült az is, hogy a magyarok legkevésbé a málnás, a pisztáciás és a mézes szaloncukrot kedvelik, hiszen a három fajtára összesen csupán 1500 szavazat érkezett.

Konzum a középmezőnyben

A dobogóról lecsúszott ugyan, de jó eredményt ért el a negyedik helyen végzett konyakmeggyes szaloncukor, amelytől csupán 30 szavazattal maradt le a kókuszos. Az egykor igen kedvelt, mára fényét vesztett konzum szaloncukor a középmezőnyben végzett.

Az édesség Franciaországból indulva, német közvetítéssel került Magyarországra, az 1800-as évek végére már sokan díszítették ezzel is karácsonyfájukat. Eleinte cukorkákat és csokigolyókat csomagoltak sztaniolba és színes selyempapírba, a végeit sokáig kézzel rojtozták.

A XIX. század végétől szinte minden híres fővárosi cukrászda saját recept alapján készített szaloncukrot, így hasonlóan széles választék volt akkoriban, mint manapság. Arról azonban nem maradtak feljegyzések, melyik volt a legkedveltebb. A rendszerváltás előtt, a 70-es, 80-as években kétféle szaloncukor volt elérhető: a csokoládéval bevont zselés és a híres konzum szaloncukor, mely csokoládé bevonat híján gyakran olyan keményre száradt, mint a kő.

Egy 2008-as felmérés szerint családonként körülbelül egy kilogramm szaloncukrot vásárolunk Karácsonyra, az országban 3600 tonna fogy évről évre. A családok rendszerint többféle ízből is vesznek, hogy mindenki találjon kedvére valót.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!