Magyarország

2010.12.09. 19:42

Elérte a front a nyugati országrészt

<p>Elérte kora reggelre az ország nyugati részét a szerdán előrejelzett, nagy sebességű időjárási front. Ez reggel hét óra után Mosonmagyaróvár és Sopron térségében tartott, ott már erős, viharos széllökések is előfordultak.</p>

VIHAR: 250 riasztást kaptak a tűzoltók, estére enyhült a szél
fuggetlen | 2010.12.09 19:31

Körülbelül 250-szer riasztották a tűzoltókat az országon átvonuló szélvihar miatt csütörtökön.

Erejét vesztette a vihar
fuggetlen | 2010.12.09 18:21

Már sehol sincs az országban narancssárga riasztás a viharos szél miatt.

Újra járnak a villamosok a Margit hídon
fuggetlen | 2010.12.09 15:51

Újra járnak a 4-es és 6-os villamosok Budapesten, az Oktogon és a Moszkva tér között, ahol korábban azért állították le a villamosközlekedést, mert a Margit hídon néhány ideiglenesen felszerelt lámpatartó elfordult a viharos szélben.

VIHAR - Baranyában és Somogyban már elvonulóban a vihar
fuggetlen | 2010.12.09 16:01

Baranya és Somogy megyében már elvonulóban van a csütörtök reggel óta tartó vihar. A tűzoltókhoz 14 riasztás érkezett, zömében megrongált háztetők és kidőlt fák kapcsán.

VIHAR - Már húsz riasztást kaptak a tűzoltók a szél miatt
fuggetlen | 2010.12.09 15:26

Néhány óra alatt húsz riasztást kaptak a fővárosi tűzoltók a viharos szél okozta károk miatt.

A szélben elfordult lámpatestek miatt nem járnak a villamosok a Margit hídon
fuggetlen | 2010.12.09 14:32

Villamospótló autóbuszokkal szállítják az utasokat Budapesten, az Oktogon és a Moszkva tér között, mert a Margithídon néhány ideiglenesen felszerelt lámpatartó elfordult a viharos szélben.

A Balaton kilépett a medréből - elöntötte Balatonfenyvest
fuggetlen | 2010.12.09 13:18

Kilépett a medréből a Balaton, Balatonfenyvesen több utcát és több száz telket öntött el a víz csütörtökön. A víz még a parttól 100 méterre is bokáig áll, védekezni nem lehet, mert a vizet csak a Balatonba tudnák szivattyúzni, de mivel az kiöntött, így ennek nincs értelme.


VIHAR - Tombol a vihar a Dunántúlon
fuggetlen | 2010.12.09 12:36

Tombol a vihar a Dunántúlon, több helyen is fákat csavart ki a viharossá erősödött szél. Volt, ahol épületekben is kárt tett az időjárás, tetőket bontott meg és még egy tűzfal is leomlott.


VIHAR - Még a Balaton vize is kibillen
fuggetlen | 2010.12.09 11:51

Rekord átlagos vízszint magasságot ért el a Balaton, jelenleg 126 centiméter a vízállás és több víz érkezik bele, mint amennyit le tudnak engedni a Sió Csatornán.

Megdőlt a hazai szélrekord
fuggetlen | 2010.12.09 11:49

Soha nem mértek még Magyarországon olyan erős szelet, mint csütörtökön reggel, a Bakonyban. A Kab-hegyen 47,7 méteres másodpercenkénti sebességgel, vagyis 172 kilométer per órával száguldott a szél. A korábbi rekordot szintén idén mérték, 165 kilométeres óránkénti sebességet, szintén a Kab-hegyen, májusban.

 Elérte kora reggelre az ország nyugati részét a szerdán előrejelzett, nagy sebességű időjárási front. Ez reggel hét óra után Mosonmagyaróvár és Sopron térségében tartott, ott már erős, viharos széllökések is előfordultak.

A front nagy sebességgel halad dél-délkelet felé, az igazán viharos szél a nyomában érkezik majd, de estére némileg csillapodik. Kevés csapadék is várható, eleinte eső, később hó is, de csak kevés olyan hely lesz, ahol esetleg meg is marad egy ideig.

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a kora reggeli órákban a szerdán előrejelzett front Sopron és Mosonmagyaróvár térségében van, azaz elérte az ország nyugati részét. Ott néhol már erős szél, helyenként viharos széllökések is tapasztalhatóak.

A front nagy sebességgel vonul dél-délkelet felé, várhatóan kora délutánra el is hagyja az országot. A nyomában erős, 80-100 kilométeres óránkénti sebességű lökésekkel járó, viharos szél érkezik. A szeles idő leginkább a Dunántúlt és a középső országrészt érinti majd. A Balaton környékén, illetve a Dunántúl magasabban fekvő részein nem kizártak a 100 kilométeres óránkénti sebességnél is erősebb széllökések.

Északkelet kevésbé lesz szeles az idő

A legkevésbé szeles várhatóan az ország északkeleti része lesz, Heves megye, illetve Jász-Nagykun-Szolnok- Hajdú-Bihar- és Békés megye területe. Ezeken a helyeken a szél várhatóan nem haladja meg a 65-70 kilométeres óránkénti sebességet.

Estére egyébként valamelyest mindenhol veszít erejéből a szél, de lehetnek akkor is erősebb széllökések.

A front csapadékot is hoz, de nem kell számottevő esőre számítani, legfeljebb helyenként 1-6 milliméternyire. Az eső napközben fokozatosan havas esőre majd hóra vált át, számottevő hótakaró azonban várhatóan nem alakul ki. Egyes helyeken, főleg délnyugaton és esetleg északkeleten lehet számítani 1-2 centiméteres friss hóra, de valószínűleg az sem marad meg huzamosabb ideig - mondta Csonka Tamás.

A várható időjárási jelenségek miatt egyébként jelenleg a nyugati és középső országrészben narancssárga riasztás van érvényben.
- Független Hírügynökség -

 


fuggetlen | 2010.12.09 11:49

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!