Magyarország

2010.12.15. 14:27

Ki kell termelni a talajt Szajolnál, ahol kiömlött a gázolaj

<p>Ki kell termelni a talajt ott, ahol kiömlött több mint 5 köbméter gázolaj. Szajolnál a MOL bázis bekötőútján történt szerdán délelőtt baleset, amikor kihasadt egy tartálykocsi. A környezetvédelmi hatóság illetékese szerint a természeti kár helyrehozható.</p>

Szerdán egész délelőtt mentesítették a katasztrófavédők azt a külterületi szakaszt, ahol több mint 5 köbméter gázolaj ömlött az útra egy tartálykocsiból. A MOL bázis telephelyéhez közel sérült meg a tartály, amikor kihasította az oldalát egy homlokrakodó munkagép. A rendőrség tájékoztatása szerint a munkagép nem adta meg az elsőbbséget a védett úton haladó kamionnak, ezért történt a baleset.

Toldi Péter őrnagy a helyszínről korábban arról számolt be, hogy a 30 ezer liternyi üzemanyagot szállító tartálykocsi 6500 literes rekeszéből az útra és az út melletti árokba 5600 liter üzemanyag ömlött, 5 méter hosszan került veszélyes anyag az árokba.

Szendrey Csaba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei környezetvédelmi hatóság igazgatóhelyettese délután azt közölte, hogy a kárt okozó cég egy napon belül megkezdi a helyreállítást. A hideg idő most szerencsés, mert nehezebben szivárog az egyébként is telített talajba a kiömlött üzemanyag. A hatóság szakembere azt is elmondta, együttműködő volt az érintett cég. Azt egyelőre nem tudni, hány centiméter mélyen szennyezett a talaj. A kitermelt földet elszállítják és megfelelő technológiával kezelik majd. A természeti kár valamennyire helyrehozható, véli a szakember.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!