Magyarország

2010.12.13. 08:46

Ma van Luca napja - számos szokás, jóslás kapcsolódik ehhez a naphoz

<p>Tucatnyi népszokás és jóslás köthető Luca napjához.</p>

December 13-a volt a Gergely-naptár bevezetése előtt az év legrövidebb napja és a téli időszámítás kezdete, gonoszjáró napnak tartották, többfelé fokhagymával védték magukat a boszorkányoktól. Ehhez a jeles naphoz kapcsolódik a Luca-szék készítése is, de időjárási, sőt házassági jóslásra is alkalmas ez a nap. Fonni, mosni, sütni tilos volt régen ilyenkor, mert ezek mind rosszat jelentenek a jövőre nézve a hagyományok szerint- mondta a Független Hírügynökségnek Tátrai Zsuzsanna néprajztudós.

A Gergely-féle naptárreform előtt december 13-a volt az év legrövidebb napja, a téli napforduló kezdete. Az emberek féltek, hogy megjelenik náluk a gonosz, főleg a boszorkánytól tartottak. Több szokás is kapcsolódik a rossz távol tartásához: több felé fokhagymával kenték be az emberek és állattok homlokát, hogy nem bántsa őket a gonosz, de ehhez köthető a Luca-szék készítése is. Ennek lényege, hogy december 13-tól karácsonyig kell kifaragni a széket, kizárólag fából. Az éjféli misén ezen állva meg lehet látni a boszorkányt, akinek szarv jelenik meg a fején.

A Luca-kalendáriummal a következő év időjárására lehet következtetni: fel kell jegyezni az időjárás jellegét a Luca napja és karácsony közé eső tizenkét napon, ezek pedig megmutatják, hogy a következő év hónapjaiban milyen idő várható. A Luca-cédula abban segít, hogy a fiatalok megtudják, ki lesz a jövendőbelijük. Tizenkét papírra egy-egy nevet kell írni, minden nap kidobni egyet, karácsonykor meg kell nézni az utolsót, azon áll a leendő pár neve. Több felé búzát hajtattak Luca napja és karácsony között, ez megmutatta, hogy milyen lesz a termés a következő évben. December 13-án régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Forrás: Független Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!