Magyarország

2010.12.11. 18:11

Négy szakszervezet tiltakozása az állítólagos törvénymódosítás ellen

<p>A sztrájk és a szakszervezeti tisztségviselőket érintő jogszabályok megváltoztatásának megakadályozását követeli a kormánytól négy érdekvédelmi tömörülés.</p>

Szombati közleményükben azt az állítólagos parlamenti bizottsági törvénymódosító indítványt utasítják vissza, amely mindenekelőtt megtiltaná a sztrájkot a közszolgáltatások terén, ha nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatások mértékéről.

Egyöntetűen és határozottan követeljük a kormánytól, hogy akadályozza meg annak a jelenleg még szerző nélküli törvénymódosítási javaslatnak az Országgyűlés elé terjesztését, amely alapvető munkavállalói és szakszervezeti jogokat akar korlátozni - áll az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közös közleményében. Megítélésük szerint a javasolt rendelkezések a sztrájkjog gyakorlását lehetetlenítenék el, ami ellentétes a nemzetközi jogi kötelezettségekkel.

Tönkreteszik a munkaügyi kapcsolatokat?

A módosító javaslat további szakaszai mögött semmilyen racionális cél vagy gondolat sem fedezhető fel, csak a szakszervezetek és rajtuk keresztül a munkavállalók megbüntetéseként, a szakszervezetek érdekvédelmi munkájának megnehezítéseként, a munkáltatók és a munkavállalói érdekképviseletek közötti konszolidált munkaügyi kapcsolatok rendszerének tönkretételeként foghatók fel - fogalmaz a négy konföderáció.

Az érdekvédők szerint a javaslat, amely a munkaidő-kedvezménynek a törvénynél kedvezőbb mértékű megállapítása ellen lép fel, a szerződéskötési szabadság korlátozása. A munkavállalói érdekképviseleti tagdíj fizetésével kapcsolatos megszüntető, illetve tiltó elképzelés pedig nyílt hadüzenet a szakszervezetek ellen - írják.

A szakszervezetek kezdeményezik az Országos Érdekegyeztető Tanács haladéktalan összehívását egy széleskörű társadalmi konfliktus elkerülése érdekében.

Nem vonhatnának tagdíjat a fizetésből

Csütörtökön a LIGA Szakszervezetek - amely nincs a közleményt aláírók között - tette közzé azt a parlamenti bizottsági törvénymódosító javaslatot, amely úgy módosítaná a sztrájktörvényt, hogy a közszolgáltatásokban dolgozók csak akkor tarthatnak munkabeszüntetést, ha előbb a munkaadóval megállapodnak a még elégséges szolgáltatás mértékéről, vagy ezt bíróság meghatározta. Megszüntetnék a független szakszervezeti tisztségviselő intézményét, s megtiltanák, hogy az érdekvédelmi tisztségviselők több kedvezményt kapjanak, mint amit a Munka Törvénykönyve megállapít. Végezetül megszüntetnék annak lehetőségét, hogy a munkaadók maguk vonják le a fizetésekből és utalják tovább a szakszervezeti tagdíjakat.

A tervezet formája hivatalos parlamenti beadvány képét tükrözi, de sem dátuma, sem aláírója nincs, így nem tudni, melyik bizottság javaslata lenne. A LIGA szerint a még be nem nyújtott irat minisztériumok közti körözésen van.

Nagy Anna kormányszóvivő már csütörtökön reagált a szakszervezetek által nyilvánosságra hozott dokumentumra. Elmondta, hogy nem kormányjavaslatról van szó, nem tudnak róla semmit, de a kormány is szeretné rendezni a régóta húzódó kérdést.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!