Magyarország

2010.12.21. 10:17

Orbán Viktor: Az Unió előtt álló feladat nem bonyolult, csak nehéz

<p>"Nehéz, de korántsem lehetetlen" - így fogalmazta meg Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU elnökség új honlapjának köszöntőjében az Unió előtt álló feladatokat.</p>

A kormányfő szerint a belga elnökség hathónapos munkája egy futóverseny jól sikerült rajtjára emlékeztet, a magyaroknak pedig körelőnyt kell majd kiharcolni. Fel kell állítani az állandó válságkezelő mechanizmust és ki kell tárni a teljes foglalkoztatáshoz vezető ajtókat.

Orbán Viktor a januárban induló magyar EU elnökség új honlapjának köszöntőjében emlékeztet, hogy a 2002 előtti uniós miniszterelnöki csúcstalálkozókon mindenkit a lelkesedés jellemzett. Idén nyáron ugyanakkor már a bizonytalan jövőről szóló beszédek és a válságtanácskozások fémjelezték a találkozókat. "Egy derűlátó korszak lezárult" - fogalmaz a miniszterelnök, majd úgy folytatja: nem érdemes méltatlankodni a "sors igazságtalan és balszerencsés fordulata miatt".

Körelőnyt kell kiharcolnunk

Orbán Viktor szerint az Európai Unió előtt álló feladat nem bonyolult csak nehéz. Kezelni kell a ma elharapózónak látszó nemzetgazdasági válságokat, sikeres válságkezeléssel meg kell szilárdítani és a világ legmegbízhatóbb pénzévé kell tenni az eurót és úgy kell megújítani az európai gazdasági rendszert, hogy versenyképes legyen.

A kormányfő úgy látja, hogy a "belga elnökség hathónapos munkája egy futóverseny jól sikerült rajtjára emlékeztet: a magyaroknak most körelőnyt kell kiharcolni, a lengyeleknek pedig jól kell megfutni a célegyenest". Ez azt jelenti, hogy a belga elnökség alatt felállították a válságkezelő task force-ot, a magyar elnökség idején pedig végig kell vinni a szerződés módosítását, fel kell állítani az állandó válságkezelő mechanizmust, be kell üzemelni az európai gazdasági szemesztert, ki kell tárni a teljes foglalkoztatáshoz, a munka és a termelés megbecsüléséhez vezető ajtókat. Ezután a lengyeleknek meg kell alkotniuk azokat az eszközöket, a többéves kerettervet, amelyekkel ezek a célok elérhetők.

A miniszterelnök megfogalmazása szerint "ennyi az egész, nehéz, de korántsem lehetetlen". Úgy fogalmaz: "a háború és a gyűlölet romjai fölé barátságot építeni, térdre kényszeríteni a kommunizmust, újraegyesíteni Európát, megalkotni egy új világpénzt, kiépíteni 500 millió ember és 27 nemzet közös és egységes gazdasági térségét, bizonyára nehezebb volt, mint az a munka, ami most ránk vár".

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!