Magyarország

2011.01.20. 12:18

A dunai árhullám a Sió torkolatánál tetőzik csütörtökön

<p>A dunai árhullám csütörtökön éri el a Sió torkolatát. A Balaton vízeresztését csökkentették, hogy Sióagárdig, egy 20 km-es szakaszon ne kelljen I. fokú árvízvédelmi készültséget elrendelni.</p>

Az árhullám a jövő hét közepére hagyja el ezt a térséget, utána ismét folytatják a Balaton apasztását. A Balaton vízállása Siófoknál 123 centi, ez még mindig 13 centiméterrel meghaladja az engedélyezett maximális szintet.

A korábbi másodpercenkénti 50-ről 32-re csökkentették a tó vízeresztését hétfőtől. Miután levonul az árhullám innen, ismét megemelik azt a korábbi szintre - mondta a Független Hírügynökségnek Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A Duna Adonynál szerdán 559 cm-en tetőzött, ezt követően gyors apadás kezdődött itt. Az igazgatóság szerdán este megszüntette ezen a szakaszon az I. fokú árvízvédelmi készültséget. Az Adonyi főcsatorna zsilipje azonban még zárva van, ezért a vízgyűjtő mélyebb területéről szivattyúkkal emelik át a belvizet a Dunába. Szerdán az igazgatóság tolna megyei védelmi szakaszain Bölcske és Báta között rendeltek el I. fokú készültséget. A Duna Paksnál szerdán este 679 cm-rel tetőzött. A Báta és Lakóc környékén szivattyúzzák a belvizet a Dunába.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!