Magyarország

2011.01.28. 20:48

Bemutatták a soros magyar uniós elnökségi szuveníreket

<p>Hímes pen-drive, dinamós lámpa, Rubik-kocka, C-vitaminos cukorka - egyebek mellett ilyen ajándékokat kapnak a soros magyar uniós elnökség itthoni rendezvényeinek vendégei.</p>

A soros magyar elnökség fél éve alatt körülbelül 250 eseményt rendeznek Magyarországon. A soros elnökség intézményéhez kötődő hagyomány, hogy az Európai Unió soros elnökségét adó tagország ajándékokkal kedveskedik az odalátogató delegációk tagjainak. Az ajándékozás célja, a baráti gesztus mellett, hogy a kiosztott tárgyak az elnökség "hírét vigyék" Európában.

Robák Ferenc operatív szervezésért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy az elnökség igen takarékos költségvetéssel dolgozik, közbeszerzéssel rendelik meg az ajándéktárgyakat onnan, ahol olcsón tudják előállítani azokat. A Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta egyébként is az a szokás, hogy egyre szerényebb ajándékokat adnak vendégeinek az elnökségek - tette hozzá.

Értékes ajándékokat kapnak

Nagyobb értékű ajándékokat csak a Magyarországra érkező állam- és kormányfők kapnak. A nekik szánt csomagokban egy pár herendi porceláncsésze és alátét, herendi kitűző, elnökségi nyakkendő illetve sál, valamint egy elegáns lézeres toll van.

A szuvenírek közül kiemelték a magyar találmányok dobozát, amelyben C-vitaminos cukorka, dinamós zseblámpa, golyóstoll és hímes pen-drive van. Ezt a dobozt a Magyarországra látogató minisztereknek kapják kétnyelvű ismertető füzettel együtt, amelyből kiderül, mit kell tudni ezen találmányokról. A füzeten szintén magyar találmányt, hologramot is elhelyeztek.

Az egyéb állami vezetők illetve a szakértők gesztusértékű ajándékokat kapnak: Rubik-féle bűvös kockát, CD-lemezt Liszt Ferenc válogatott műveivel, tollakat és egyéb promóciós kiegészítőket. Az ajándékozás elsősorban Magyarországon történik, Brüsszelben csak a munkabizottságok tagjai kapnak elnökségi termékeket.

Bort nem kapnak a vendégek

 

Győri Enikő ezt azzal indokolta, hogy sokan kézitáskával jönnek, amit nem adnak fel poggyászként, és az új repülési szabályok szerint folyadékot nem szabad felvinni a repülőgépek fedélzetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!