Magyarország

2011.01.11. 19:37

Botero a Szépművészetinek ajándékozta egyik festményét

<p>Budapest - Fernando Botero egy remekművével gyarapodott a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye.</p>

A kolumbiai mester a múzeumban most látható nagysikerű kiállítás egyik festményét adományozta a múzeumnak , így a csaknem egymillió euró értékű, 1992-ben festett Önarckép című alkotás a múzeum kortárs gyűjteményét gazdagítja majd. A mester hozzájárulásának köszönhetően a kiállítás tovább tart nyitva, az eredeti január végi zárás helyett egészen február 20-ig láthatóak majd Botero alkotásai a Hősök terén - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Szépművészeti Múzeum.

A múzeum vezetésében már a kiállítás megnyitása előtt felvetődött az ötlet: ráveszik a mestert, hogy egy művét hosszú távú letétként hagyja Budapesten. A kiállítás szeptember végi megnyitása idején az itt tartózkodó Fernando Botero rábólintott: addig itt maradhat egy alkotása, míg az intézmény szponzori segítséggel előteremti a vételárat. A művész később azonban módosította a döntését és nagylelkűen jelezte: a múzeumnak adományozza a saját magát torreádorként ábrázoló Önarckép című festményét. Az értékes alkotás a Szépművészeti gyűjteményébe kerül.

A február végéig látható kiállítást eddig több mint 60 ezren nézték meg, a népszerű alkotó munkáival első alkalommal találkozhat a magyar nagyközönség: a csaknem hatvan, javarészt nagyformátumú olajfestmény és szobor a művész elmúlt húsz évének munkásságáról ad áttekintést.

Fernando Botero
Az 1932-ben született, kalandos életű és rendkívül termékeny művész most bemutatott alkotásai bepillantást engednek Botero sajátságos világába, amely monumentalitásra és időtlenségre törekszik. A kiállításon egyben képet kaphatnak a látogatók arról is, hogy a kolumbiai művész miképpen merít ihletet és fejezi ki tiszteletét a klasszikusnak számító európai mesterek előtt, de tárlat elkalauzolja a látogatókat Latin-Amerika élettől duzzadó, színpompás vidékeire is.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!