Magyarország

2011.01.25. 14:13

Dioxin-szennyezés: Nem tudni, hogyan változhat a kötelező vizsgálatról szóló határozat

<p>Magyarország felülvizsgálja a dioxinbotránnyal kapcsolatban múlt héten hozott intézkedéseit - erősítette meg az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár kedden újságíróknak Budapesten.</p>

Kardeván Endre egyelőre nem árulta el, pontosan min változtatnának a Magyarországra érkező német sertéshús kötelező dioxinvizsgálatánál. Annyit mondott, hogy a tervek szerint szerdán küldik el javaslataikat az Európai Bizottsághoz, és ha elfogadják, utána léphetne érvénybe a változás.

Addig érvényben marad a német sertéshúsra és húskészítményekre vonatkozó dioxinvizsgálatról szóló határozat - tette hozzá az államtitkár, aki azt is elmondta: eddig nem találtak itthon dioxinnal szennyezett német hússzállítmányt, és a pultokról sem szednek le semmit. Hétfőn Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be Brüsszelben azt, hogy felülvizsgálják a dioxinbotránnyal kapcsolatos magyar intézkedéseket.

Túl szigorú a határozat?

A vidékfejlesztési miniszter múlt szerdán rendelte el azonnali hatállyal a német sertéshús kötelező dioxin vizsgálatát. Ezt az érintett vállalkozásoknak saját költségükön kell elvégeztetniük. A Magyar Húsiparosok Szövetsége később kérte az erről szóló határozat módosítását, arra hivatkozva, hogy a szigorítás veszélyezteti a vállalkozások létét. Később más tagországokból is bírálták az intézkedést. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn jelentette be Brüsszelben azt, hogy felülvizsgálják a dioxinbotránnyal kapcsolatos magyar intézkedéseket - a határozat túl szigorú vagy aránytalan részeit az ígértek szerint megszüntetik vagy megváltoztatják.

Az agrárminiszterek hétfői brüsszeli ülésén John Dalli egészségügyért felelős biztos négypontos intézkedéstervet mutatott be a tagországok képviselőinek a dioxinszennyezések megelőzéséhez. Eszerint külön választanák egymástól a takarmány- és az ipari zsír előállítását, szállítását, engedélyhez kötnék a takarmánygyártást, újfajta dioxinellenőrzést vezetnének be a takarmánygyártásban, valamint kötelezővé tennék a hatósági bejelentést a laboroknak, ha dioxinvizsgálatot végeztek. Március körül várható, hogy elfogadják a végleges tervet. Az államtitkár megjegyezte: hétfőn bemutatták Brüsszelben a németek dioxinellenőrző módszerét, amely "meggyőző" volt számukra.

Itthon a múlt heti határozat felülvizsgálata után is érvényben maradnak a szigorítások a sertéshús, a húskészítmények és a tojás esetében, de a szabad kereskedelmet azután sem gátolják majd - ígérte az államtitkár. Kardeván Endre elmondta azt is: az elmúlt napokban egyszer sem találtak dioxinnal szennyezett német élelmiszert, élelmiszer-alapanyagot illetve fertőzött élő állatot sem, így megállapítható, hogy a Németországból származó hús és élelmiszer fogyasztható, a pultokról semmit sem kell leszedni.

Az államtitkár egy kérdésre azt válaszolta: hivatalos kifogást egyébként nem fogalmaztak meg a múlt héten meghozott magyar szigorítással kapcsolatban, de szóban többen jelezték fenntartásukat, és Magyarország ezt figyelembe vette. Egy másik kérdésre azt válaszolta, hogy itthon régóta ellenőrzik már a takarmányok előállítását: nemcsak a keverőüzemeket kell engedélyeztetni, hanem a sertéstelepek saját keverőberendezéseit is. Az ellenőrzést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal végzi. Kész takarmányt szinte alig hoznak be Magyarországra, inkább csak alapanyagot importálnak.

Magyarországra havonta körülbelül 90-150 ezer tojás érkezik külföldről. Sertéshúst évente 150-160 ezer tonnát hoznak be az országba külföldről, ennek harmada, azaz 50 ezer tonna származik Németországból.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!