Magyarország

2011.01.23. 20:28

Elfogyott a látássérült központok pénze

<p>Veszélybe kerülhetnek a látássérültek rehabilitációs központjai. Az elmúlt másfél évben a 7 központ uniós és hazai pályázatokból finanszírozta a működését, márciustól októberig azonban úgy tűnik semmilyen pályázati forrás nem áll rendelkezésükre.</p>

Így a szakembereiket feltehetően el kell küldeniük, a látássérülteket pedig nem tudják majd ellátni. A központokban az önálló életre készítetik fel a látássérülteket, megtanították őket például a botos közlekedésre, vagy éppen a Braille írásra. Az illetékes minisztérium azt ígéri, lesz új pályázat, de addig is megpróbálják megtalálni a megoldást a működésre.

Az elmúlt másfél évben több mint 200 látássérültet készítettek fel az önálló életre a látássérültek győri központjában. Tanításukat, az eszközök megvásárlását és a csaknem 20 ember bérét uniós forrásból fedezték, ami márciustól megszűnik. A rehabilitációs központot működtető egyesület elnöke, aki egyben a vakok és gyengénlátók országos szövetségének elnöke is, azt mondja, októberig nem is jutnak pénzhez. Hogy a köztes 7 hónapban mi lesz, azt egyelőre ő sem tudja. Szakály Melinda hozzátette, hogy a központot 5 évig mindenképp működtetni kell, különben vissza kell fizetni a támogatást. Az országban működő további hat regionális központ hasonló helyzetben van.

Az illetékes minisztérium szerint az uniós pályázati forrás fejlesztésre szolgál, nem a működést finanszírozza. Tervezik új pályázatok kiírását, és addig is megpróbálják orvosolni a kialakult helyzetet. Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos azt mondta: igyekeznek olyan forrásokat találni, amelyek az újabb pályázati lehetőségekig legalább minimális szinten tudják finanszírozni a működést.

A minisztérium közlése szerint Magyarországon baleset vagy valamilyen betegség következtében évente több mint 4000 ember sérül meg úgy, hogy teljesen elveszíti a látását vagy látássérültté válik és rehabilitációra szorul. A minisztérium azt ígérte, még ebben a hónapban egyeztetnek az érintett intézményekkel.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!