Magyarország

2011.01.14. 15:12

Engedély nélküli táblák az utak mentén - a reklámozókat fogják büntetni elsősorban

<p>Elsősorban nem a telektulajdonost, hanem a reklámozót fogják büntetni júliustól a közlekedési témájú törvények módosítása alapján, ha a közlekedést zavaró, vagy engedély nélküli reklámtáblát találnak a hatóságok az utak mentén.</p>

Közúti közlekedésről szóló törvény módosítása január 1-jén lépett hatályba. Néhány pontja azonban csak júliustól lép életbe: ilyen a reklámtáblákkal kapcsolatos félmillió forintos bírságolás, illetve, hogy helyszíni bírsággal, határozathozatal nélkül büntethető az ittas vezetés, a gyorshajtás, a tilos jelzésen való áthaladás és a biztonsági öv használatának elmulasztása.

Az, aki a kifogásolt táblát nem szerelteti le, félmilliós bírságot kaphat júliustól. A helyszíni bírságok összege pedig a kiemelt szabálysértések esetén 10 ezer és 300 ezer forint között lesznek júliustól.

A reklámtáblák kapcsán a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Független Hírügynökség kérdésére úgy tájékoztatott, hogy a közút kezelőjének kérelemre indult eljárásról értesítik az ügyfeleket helyszíni szemlét vagy egyeztető tárgyalást tartanak, majd döntést hoznak az adott esetekben. A bírság vonatkozásában a törvény a közlekedési hatóság számára mérlegelési lehetőséget nem biztosít. Az út menti táblákkal, reklámtáblákkal kapcsolatos szabály megszegője a törvény szerint a reklámozó. Ha a reklámozó kiléte nem állapítható meg, akkor a tábla eltávolítására a terület tulajdonosát kell kötelezni.

Építésügyi hatóságok engedélyezik

A reklámtáblák kihelyezését az építésügyi hatóságok engedélyezik, területfoglalási engedélyt, illetve a méretektől függően építési engedélyt adnak ki rá.  A hirdetést szervező cégek, vagy áruházláncok az engedélyeket általában megkérik, vagy utólag fennmaradási engedélyt kérnek rá. A saját tevékenységüket hirdető kisebb cégekre inkább jellemző az önkényes elhelyezés köz- és magánterületen. Arra pontos adat nincs, hogy hány baleset történt a zavaró táblák miatt.

A törvény tiltja a közlekedési táblákra hasonlító táblák, vagy a közlekedést zavaró jelzések kihelyezését is. Ezeket a közút kezelője ellenőrzi. Dokumentálja a szabályszegést, megkeresi a tábla gazdáját és felszólítja annak eltávolítására. Ha ez nem sikerül, kérheti a közlekedési hatóságtól az eljárás megindítását.

A közlekedési törvényben egyébként más változások is szerepelnek 2011-től. A törvény legtöbb pontja január 1-jével lépett hatályba, de a táblákhoz hasonlóan az egyes kiemelt szabálysértésekkel kapcsolatos bírságolás változásai is csak júliustól érvényesek. Kiemelt szabálysértés lett az ittas vezetés, a gyorshajtás és a tilos jelzésen való áthaladás. A biztonsági öv használatának elmulasztása korábban is ebbe a kategóriába tartozott, de itt sorolták fel a mobilhasználatot, a gyermekbiztonsági rendszerrel kapcsolatos szabályszegéseket, és a motoros bukósisak használatának elmulasztását is, amelyek azonban kikerültek a kérdéses paragrafusból.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!