Magyarország

2011.01.24. 17:18

Fazekas: Magyarország felülvizsgálja a dioxinbotránnyal kapcsolatos intézkedéseit

<p>A dioxinbotránnyal kapcsolatos magyar intézkedéseket Magyarország felülvizsgálja, és azokat a pontokat, amelyek az uniós jogba ütköznek, módosítja és ha kell, visszavonja - mondta Fazekas Sándor hétfőn Brüsszelben.</p>

A vidékfejlesztési miniszter mindezt  az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereivel tartott első tanácsülés szünetében, sajtótájékoztatón közölte, amelyen jelen volt John Dalli, az unió fogyasztóvédelmi biztosa is. A biztos a dioxinüggyel kapcsolatban hangsúlyozta: az unió lakosságának egészsége védelmében nem nemzeti intézkedésekre van szükség, hanem közösen kell fellépni.

A tájékoztatón külföldi újságírói kérdés is elhangzott a magyar intézkedésekről: nem tartja-e a magyar miniszter aránytalannak és indokolatlannak a dioxinüggyel kapcsolatos magyar intézkedéseket. Fazekas Sándor válaszában megismételte: John Dalli biztossal megállapodott az intézkedések felülvizsgálatában.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter múlt szerdán rendelte el azonnali hatállyal a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát. A német dioxinbotrány miatt hozott határozat átmenetelig, február 28-ig korlátozta a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmény, valamint élősertés felhasználását és forgalmazását.

A mezőgazdasági tanácsülésen a német dioxinüggyel kapcsolatos teendőkön kívül szó volt a magyar elnökség munkaprogramjáról, a tejpiaci programról, új élelmiszerekről, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról és a lisszaboni szerződéssel összefüggő jogharmonizációs feladatokról - mondta a tájékoztatón a magyar agrárminiszter.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!