Magyarország

2011.01.21. 18:28

Hússzövetség: Áremelkedéshez vezethet a kötelező dioxin-vizsgálat

<p>A Németországból származó sertéshúsokra és húskészítményekre vonatkozó kötelező dioxin-vizsgálatról szóló határozat módosítását kéri a Magyar Húsiparosok Szövetsége.</p>

A szervezet pénteki közleménye szerint az unióban példátlan minisztériumi intézkedés nemcsak a húsipari vállalkozások létét, így több ezer család megélhetését veszélyezteti, hanem a rendkívül költséges vizsgálatok miatt jelentős áremelkedéshez is vezethet.

Az intézkedés a szövetség szerint kockáztatja a magyar sertéshúskészítmények bel- és külpiaci pozícióját, versenyképességét. Ugyanis a csökkenő magyar sertésállomány miatt a magyar húskészítmények egyharmadába külföldről, zömében Németországból származó alapanyag kerül. A saját költségen végzett drága tételes vizsgálat és a teszt időigénye miatt a jövőben valószínűleg nem lesz mód az ilyen alapanyagot bedolgozni. A hiány miatt viszont nőni fog a magyar húskészítmények ára. Ez pedig a szövetség szerint akár azt is eredményezheti, hogy az olcsóbb, sokkal több német húsalapanyagot tartalmazó külföldi készítmények lesznek a versenyképesek a piacon.

Muszáj elvégezni a vizsgálatot

A hússzövetség közleménye arra is felhívja a figyelmet: a rendkívül költséges vizsgálatot attól függetlenül el kell végezniük a magyar vállalkozóknak, hogy a német alapanyag biztonságát a beszállító laboratóriumi vizsgálati eredménnyel garantálja. Kötelező a vizsgálat akkor is, ha a bedolgozásra szánt német sertéshús Németország dioxinmentes területéről származik. A szövetség szerint a főállatorvos figyelmen kívül hagyta döntésénél, hogy intézkedésének a magyar húspiacon rövidtávon jelentős áremelő hatása lehet.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége mindezek miatt arra kéri a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetését, illetve a nevükben eljáró főállatorvost, hogy módosítsa az intézkedést, és a húságazat képviselőivel közösen dolgozzon ki egy, a fogyasztók biztonságát és a magyar húsipar versenyképességét garantáló ellenőrzési megoldást.

Fazekas Sándor szerdán rendelte el azonnali hatállyal, hogy minden húsfeldolgozónak saját költségén dioxin-vizsgálatot kell végeztetnie azokon a sertéshúsokon, amelyeket Németországból rendelt. A február 28-ig érvényes intézkedés szerint nemcsak a húsokat, hanem a májkrémeket és egyéb konzerveket is ellenőriztetni kell, amelyekbe német sertéshús kerülhetett.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!