Magyarország

2011.01.24. 14:53

Keddre megszülethetnek a szakértői vélemények Klucson

<p>Akár már keddre megszülethetnek a végeleges szakértői vélemények a kulcsi löszfalomlás ügyében. Ezt a kormányszóvivő mondta hétfőn újságírók előtt.</p>

Nagy Anna egyelőre nem tudta megmondani, hogy a kormány tervez-e pénzügyi segítséget nyújtani a károsultaknak, de emlékeztetett rá: a tönkrement ingatlanok jelentős része üdülő, és emberélet nincs veszélyben a Fejér megyei településen.

Kulcson 53 ingatlan került veszélybe a múlt keddi löszfalomlás következtében. Az épületek többsége - harminckilenc ház - üdülő, és csak tizennégyben laknak állandóan. Elhelyezésükről saját maguk gondoskodtak, még az önkormányzat segítségét sem kérték - emlékeztetett rá a kormányszóvivő. Nagy Anna hozzátette: a kormányzat minden szükséges segítséget megad a településnek: "mindenki ott van, aki segíteni tud: szakértők, geodéták, a katasztrófavédelem munkatársai és a rendőrség".

20-25 éves problémáról van szó

A településen kikapcsolták a közműveket, és a környéket lezárták. A házakba csak jegyzői engedéllyel és rendőri kísérettel lehet bemenniük még a tulajdonosoknak is. Hogy a kormány milyen más jellegű segítséget akar vagy tud nyújtani a kulcsiaknak, a kormányszóvivő azt mondta: minden a szakértők véleményétől függ; ez pedig akár keddre elkészülhet. Hogy a településnek a korábbi sikertelen pályázat után érdemes-e újra pályáznia a löszfal megerősítésére, Nagy Anna úgy fogalmazott: 20-25 éves problémáról van szó, a löszfal rendszeresen megmozdul a környéken. Azt a szakértők fogják eldönteni, hogy érdemes-e erre pénzt költeni. Arra is hamarosan választ adnak, hogy kapnak-e és ha igen, mekkora segítséget azok, akiknek az ingatlanja nem volt biztosítva.

Az önkormányzat becslései szerint több mint félszáz ház lebontásával lenne megakadályozható Kulcson a löszfal további omlása. A belügyminiszter segítségét kérik a költségek előteremtéséhez. Statikusok korábban 14 ház azonnali bontását javasolták. Ez a szám azonban még nőhet, mert folyamatosan repednek a többi ház falai is. Már készülnek a bontási határozatok.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!