Magyarország

2011.01.23. 16:33

Ólomjáték miatt bírságolják a Lidl-t

<p>Ólomöntő játék készlet forgalmazása miatt indult eljárás a Lidl Magyarország ellen.</p>

A 87 százalék ólmot tartalmazó játékról lakossági bejelentés érkezett még január 14-én a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai Biztonsági Csoportjához. Az Európai Unió területén, így Magyarországon is tilos a súlyosan egészségkárosító ólomvegyületek lakossági forgalmazása.

Budapest Kormányhivatalának vasárnapi közleménye szerint a bejelentésben a Lidl Magyarország Bt. egy élelmiszerüzletében látott, ólomöntő készlet lakossági forgalomba kerülésére hívták fel a figyelmet. Az átlátszó műanyag fedelű lapos dobozba csomagolt ólom öntőkészlet 12 ólomöntvény figurát és olvasztó kanalat tartalmaz. A játék csomagolásán különböző figyelmeztetések olvashatók.

Az Európai Unió területén, így Magyarországon sem hozhatók lakossági forgalomba ólomvegyületek. Az ólom magzatkárosító és fejlődési rendellenességeket okozó hatása igazolt. Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutató Ügynöksége szerint az ólom és szervetlen vegyületei állatkísérletekben bizonyítottan rákkeltő hatású vegyi anyagok. Az ügynökség megállapításai szerint "valószínűsíthetően rákkeltő hatásúak" az emberi szervezetre is.

A 87 százalék ólmot és 13 százalék antimont tartalmazó öntőkészlet Németországból érkezett Magyarországra. Összesen 2700 darabot hoztak be, 1314-et már el is adtak. A még el nem adott termék visszagyűjtéséről határozatot hoz a hatóság és elindult a "lakosság egészségének veszélyeztetése miatti kémiai terhelési bírság" kiszabásának folyamata is.

Visszagyűjtik

A kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a termékek darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése az egészségre káros hatással lehet, valamennyi életkorban. Élelmiszerektől, italoktól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandók. A szervezetbe a légutakon és a szennyezett kéz útján a szájon keresztül is bejuthat a káros vegyület. Az ólom a szervezetben raktározódik, nehezen ürül ki. A környezetbe kikerülve a növényeken, vagy azok gyökereiben felhalmozódik és a táplálkozási láncba bekerülve ismét az élő szervezetbe jut.

Az egészségi ártalom megelőzése érdekében semmilyen célra ne használják fel az öntő készletet. Az ólommal szennyezett tárgyakat és felületeket alaposan meg kell tisztítani nedves eljárással. Az ólomöntő készlet és annak hulladéka veszélyt jelent a családra és a környezetre egyaránt, ezért kommunális hulladékgyűjtőbe nem kerülhet. Az elhasznált öntvényeket, illetve a készletet Lidl Magyarország Bt. visszagyűjti.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!