Magyarország

2011.01.25. 17:43

Megkapták a pénzt a vörösiszap-katasztrófa által érintett termelők

<p>Megkapták a vörösiszap-katasztrófa által érintett mezőgazdasági termelők és feldolgozók a múlt év végén meghirdetett jövedelempótló támogatást.</p>

A támogatás kerete 350 millió forint volt, amelyből 200 millió forintot a mezőgazdasági termelők, 150 millió forintot az élelmiszer-feldolgozók kaphattak pályázat útján, a vidékfejlesztési miniszter rendelete alapján. A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi tájékoztatása szerint a pénz keddre megérkezett az érintettek számlájára. Pályázatot azok a termelők és gazdálkodók nyújthattak be, akik károkat szenvedtek közvetlenül a katasztrófában, és az azt követően bevezetett korlátozások miatt.

Kotorják a Marcalt

Szabó Csaba miniszteri megbízott tájékoztatása alapján közben a károsodott területeken továbbra is folyamatosan zajlanak a mentesítési, rekultiválási munkálatok. Hat helyszínen tart a mezőgazdasági területek mentesítése, a szennyező vörösiszap begyűjtése és visszaszállítása a tárolóba. Mostanra befejeződött a 298 házi kertben a mezőgazdasági termékekben és haszonállatokban keletkezett károk ellenőrzése és véglegesítése.

Megkezdődött a Marcal fő medrének kotrása, valamint az erdőtelepítésre tervezett 107 hektár előkészítése. Beépítették azokat a zsilipeket, amelyek lehetővé teszik a területen található erősen szennyezett halastó magas lúgtartalmú vizének semlegesítését és későbbi leeresztését.

A kárt szenvedett termőföld-tulajdonosok megtették nyilatkozataikat arról, hogy el akarják-e adni földjeiket a Nemzeti Földalapnak. A Nemzeti Földalap rövidesen megkezdi az egyeztetést az érintett tulajdonosokkal. Már zajlik az összesen 19 hektárnyi, három települést érintő házi kert-területek komposzttal dúsított termőfölddel történő feltöltésének előkészítése. A tervek szerint a munkálatokat helyi vállalkozók fogják végezni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!