Magyarország

2011.01.20. 12:38

MSZP: Orbán Viktor stílusa tovább rontotta Magyarország megítélését

<p>Kétszer annyi bíráló kijelentés hangzott el az Európai Parlamentben Orbán Viktor beszéde után, mint amennyi támogató - mondta Kovács László, aki csütörtökön értékelte a magyar kormányfő szerdai strasbourgi szereplését az unió tagországainak képviselői előtt, ahol a magyar elnökségi programról folyt a vita.</p>

Az MSZP alelnöke szerint ez a vita jó alkalom lett volna arra, hogy a magyar miniszterelnök javítson azon a képen, amely az utóbbi időben Magyarországról a nemzetközi sajtóban megjelent. Ehelyett a kormányfő "indulatoktól fűtött" stílusa, "értelmetlen, abszurd, hamis érvelése" inkább rontott ezen a képen - jelentette ki a szocialista politikus.

Kovács László hangsúlyozta: az Európai Parlament szerdai ülésén semmilyen kritikát nem kapott a magyar elnökségi program, amelyet egyébként még a Bajnai-kormány kezdett kidolgozni, és amelynek előkészítésébe bevonták az akkor még ellenzékben lévő Fideszt. Annál többen bírálták az új magyar médiatörvényt és azokat a kormány-intézkedéseket, amelyekkel a felszólalók szerint a demokráciát, a jogálamiságot bontják le Magyarországon.

Egyeduralomra törekszik?

A szocialista politikus felidézte: a felszólalók többsége a magyar médiahatóság egyoldalú összetételét, a szubjektíven értelmezhető kiegyensúlyozottság követelményét kifogásolták a jogszabályban. Megjegyezték azt is, hogy a magyar kormányfő egyeduralomra törekszik - tette hozzá.

Kovács László szerint Orbán Viktor válaszában hamis érvekkel védte a kormány intézkedéseit, a médiatörvényt. Példaként említette a magyar miniszterelnök sok helyen idézett válaszát, amelyet Martin Schulznak az Európai Parlament egyik frakciója vezetőjének címzett. Eszerint rútul rászedték, mivel tárgyi tévedés, hogy a kiegyensúlyozatlanságot szankcionálni lehet a médiatörvény alapján. Orbán Viktor azt is mondta, hogy a német médiatörvény semmivel sem demokratikusabb mint a magyar. Az MSZP alelnöke felhívta a figyelmet: a szerdai ülésen se Martin Schulz, se senki más nem állított olyat, amit Orbán Viktor cáfolt, ráadásul nem létezik szövetségi német médiatörvény, így össze se lehet hasonlítani a magyarral - tette hozzá.

Kovács László kiemelte Orbán Viktor érveléséből azt a részt is, ahol azt állította Strasbourgban, hogy a mostani médiatörvény az 1986-os kommunista médiatörvény helyébe lép, holott ez az 1996-os, a Fidesz által is elfogadott médiaszabályozást váltja. A kormányfő azt is mondta, hogy a bírálatok a magyar népet sértik, holott a szocialista politikus szerint senki nem sértegette a magyar embereket, sőt, elismeréssel beszéltek a magyarok teljesítményéről. Kovács László hangsúlyozta: 10 év uniós elnökeinek beszédeit nézte át, egyikük se mondta azt, amit Orbán Viktor szerdán: "Készen állok a harcra!" Az MSZP alelnöke szerint az uunió soros elnökétől nem harcot, hanem együttműködést várnak a tagországok.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!