Magyarország

2011.01.08. 12:37

Nem tudták kifizetni Abádszalókon az alkalmazottakat

<p>160 önkormányzati alkalmazott bérének felével maradt el januárban Abádszalók. A polgármester azt mondta, a pályázati rendszer, a normatívák csökkenése és a ciánszennyezés événél is rosszabb turisztikai szezon vezettek a település adósságának felhalmozódásához.</p>

Fizetésük töredékét kapták meg januárban az abádszalóki önkormányzati hivatalok és oktatási intézmények dolgozói. Összesen 160 alkalmazott bérének az 50%-át tudta kifizetni az önkormányzat, mindenki kevesebb fizetést kapott, a városvezető és a jegyző is, tájékoztatott szombaton Kovács Mihály polgármester.

Összesen mintegy 10 millió forinttal maradtak el, ezzel viszont még mindig nem oldódott meg a felhalmozódott hiány lefaragása, mondta Kovács Mihály. Abádszalók talán még a ciánszennyezés événél is rosszabb turisztikai szezont zárt 2010-ben, így több millió forinttal csökkent a turizmushoz kapcsolódó állami támogatás is. A pályázati beruházások önerejét is hitelből fedezték korábban, így például a 317 milliós iskolafejlesztés, vagy a 106 milliós orvosi rendelő hitelei is súlyosak, ehhez még hozzájön a kamat, és a hosszan elhúzódó pályázati elszámolási idő; ez utóbbi havi 1 millió forinttal növeli a hitelkamat-kiadásokat, mondta Kovács Mihály.

A polgármester hozzátette, 2011-ben semmiféle nagyobb beruházást nem tervezhet az önkormányzat, a meglévő pályázatokat "kifuttatják", és áttekintik, hogy a nem kötelező önkormányzati feladatok közül melyeket tudják átszervezni. A fizetésmegvonásról már korábban tájékoztatták az érintetteket.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tiszabőn sem tudták kifizetni a béreket, Jászladányban pedig a közcélú foglalkoztatottakra vonatkozó módosítások miatt nem tudják kinyitni az iskolákat, óvodákat. A közcélúakat ugyanis nem tudja átmenetileg sem saját kasszájából fizetni a település. Jászteleken pedig az okoz gondot, hogy a napokban kiderült, hogy az adósságrendezés alatt álló települések nem vehetnek részt a közmunkaprogramban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!