Magyarország

2011.01.19. 17:52

Nyugat-nílusi láz: ismét két betegnél igazolták a vírust

<p>Ismét két agyvelőgyulladásban szenvedő betegnél bizonyosodott be, hogy fertőzésüket a nyugat-nílusi láz okozta - egyebek mellett ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapja az Epinfo legfrissebb számából.</p>

Tavaly ősszel kiemelten foglalkozott a nyugat-nílusi lázzal az Európai Járványügyi Központ, mivel Görögországban egyre több volt a súlyos eset, több százan betegedtek meg a vírustól, akik közül számos fertőzöttnek lett agyhártya-, illetve agyvelőgyulladása, és több tucat beteg meghalt. Magyarországon is októberben már 15 betegnél igazolták a vírus jelenlétét.

A nyugat-nílusi láz szúnyogok által terjesztett vírusbetegség, amely ellen speciális gyógymód, illetve oltás jelenleg nem létezik. A fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, csupán az esetek 1 százalékánál alakul ki agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás, amely az idős vagy immunkárosodott betegek esetében halálos kimenetelű is lehet.

Az Epinfo híradása szerint egyébként január első hetében 16 gyomorrontással, hányással, hasmenéssel járó kis közösségi járványt is jelentettek az országból. 8 kórházban, 5 idősotthonban, 2 bentlakásos egészségügyi intézményben és egy szállodában alakult ki. Eddig háromnál sikerült beazonosítani a kórokozót: a Calici vírus fertőzte meg a betegeket.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!