Magyarország

2011.01.20. 09:47

VÖRÖSISZAP: Az időjárás ellenére jól halad a kolontári lakópark építése

<p>A rossz időjárás ellenére jól halad a kolontári lakópark építése - derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtöki közleményéből.</p>

A mintaház tetejének ácsmunkáit már sikerült befejezni, két ingatlan lábazati falának építését megkezdték, hat házhelyet kimértek, négy ház alapját pedig már beöntötték.

A szerdai eső miatt sok jármű megcsúszott, elsüllyedt az úton lévő sárban, és nehéz volt közlekedni a tározóhoz vezető fel- és lejárón is. Emellett azokon az utakon is nehéznek bizonyult a haladás, amelyeket a teherautók használnak. Az OKF tájékoztatása szerint a Tósok-Kolontár közti összekötő út a folyamatos takarítás ellenére is erősen szennyezett. A közleményben ugyanakkor hangsúlyozzák: a kolontári lakópark építése az időjárás ellenére jól halad: a mintaház tetejének ácsmunkáit befejezték, két ingatlan lábazati falának építését megkezdték, hat házhelyet kimértek, négy ház alapját pedig már beöntötték. Az újjáépítésen ez elmúlt napon összesen 338 szakember dolgozott 185 munkagéppel.

Még nem lehet közömbösíteni

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ugyanakkor az időjárási viszonyok továbbra sem teszik lehetővé a szennyezett területeken a vörösiszap közömbösítését.

A károsultak egyébként építési szándékukról január 31-ig dönthetnek, azután már csak használt lakás vásárlását vagy pénzbeli megváltást kérhetik. Így tartható ugyanis a kormányhatározatban meghatározott újjáépítési határidő. Szerdán például három új építésű ingatlanra és négy lakás vásárlására kötöttek támogatási szerződést.

Az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. Kolontáron és Somlóvásárhelyen a szállópor napi átlagkoncentrációja szerdán, egész nap az egészségügyi határérték alatt volt. Devecseren ugyan a légszennyezettség meghaladta az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási küszöböt nem érte el.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!