Magyarország

2011.01.11. 14:36

Zuschlag-ügy - hosszabb és börtön- helyett fegyházbüntetést kért az ügyész

<p>Szeged - Hosszabb és börtön helyett fegyházban letöltendő büntetést kért a vádlottakra az ügyész a Zuschlag-ügy kedden kezdődött másodfokú tárgyalásán.</p>

A Szegedi Ítélőtábla a tervek szerint az első tárgyalási napon a vádbeszéd mellett Zuschlag János védőjének beszédét is meg szerette volna hallgatni, ám az ügyvéd még nem készült el a védőbeszéddel. Ezért a vádbeszéd után Maráz Vilmosné elnöklő bíró berekesztette a tárgyalást.

Horányi Miklós fellebbviteli főügyész perbeszédében Zuschlag János és vádlott-társai büntetésének súlyosbítását kérte a Szegedi Ítélőtáblán. Ahogy fogalmazott, a cselekmények tárgyi súlya, a vádlottak veszélyessége a társadalomra és a súlyosbító körülmények nyomatéka miatt kezdeményezte a súlyosabb büntetést. Azt is kérte: a bíróság az ítélet rendelkező részében tüntesse föl, hogy a cselekményeket bűnszervezetben követték el.

A keddi tárgyalási napot viszonylag hamar berekesztette a bíróság, mert az ügyvédek még nem készültek el védőbeszédeikkel. A tárgyalást vezető elnök elmondta, hogy a tervek szerint szerdán és csütörtökön a védőbeszédeket hallgatják meg és legkorábban pénteken kapnak szót a vádlottak.

A Szegedi Ítélőtábla összesen hét tárgyalási napot tűzött ki. Maráz Vilmosné azt mondta, ha ennyi idő alatt végeznek a munkával, akkor elképzelhető, hogy jövő héten már ítéletet is hirdetnek, ha nem, akkor egy újabb kitűzött tárgyalási napon születik meg a jogerős ítélet.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett a különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből. A különböző alapítványoknak állítólag egyetlen ember, Zuschlag János - akkor szocialista országgyűlési képviselő - adta az utasításokat. A vád szerint több mint 70 millió forinttal nem tudnak elszámolni. Ebből a volt szocialista politikus a nyomozás elején 50 milliót visszafizetett.

Első fokon Zuschlag Jánost 8 év 6 hónap börtönre, Lados Istvánt 2 év börtönre, Katus Ferencet 5 év 6 hónap börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. A bíróság a további 11 vádlottra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt el vagyonelkobzást.

- Független Hírügynökség-


Elkezdődött a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása

fuggetlen | 2011.01.11 10:38
Az adategyeztetések után tíz perc szünettel kezdődött a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. Később azonban be lehetett rekeszteni a szünetet, mert megérkezett a hiányzó vádlott. A tárgyalás további részéről a kamerákat kitiltotta a tárgyalást vezető elnök.

Kezdődik a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása

mon | 2011.01.11 07:09
Kedden kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő és társai ügyének másodfokú tárgyalása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!