Magyarország

2011.02.27. 13:03

Az MDF Bokros Lajos nyilatkozata alapján kéri vissza az európai parlamenti mandátumot

<p>A Magyar Demokrata Fórum ismét felszólítja Bokros Lajost, hogy adja vissza európai parlamenti mandátumát.</p>

A párt kérését azzal a nyilatkozattal támasztja alá, amelyet a politikus 2009 februárjában írt alá, és amelyben vállalta az MDF alapszabályának 54. paragrafusában foglalt kötelezettségeket. E szerint a választások előtt a jelölteknek nyitatkozatot kell adniuk arról is, hogy alávetik magukat az esetleges felkérésnek a visszalépésre.

A szabad mandátum elvét figyelembe véve jogi következménye valószínűleg nincs Bokros Lajos nyilatkozatának, de jogászokkal konzultálnak arról, mit tehetnek az ügyben - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Viniczai Tibor, az MDF alelnöke. Kijelentette: Bokros Lajosnak erkölcsi kötelessége, hogy visszaadja a mandátumot annak a pártnak, amely pénzzel és munkával támogatta őt abban, hogy képviselő lehessen, és amellyel már nem áll szóba. A tavaly áprilisi parlamenti választások óta, tehát csaknem egy éve az MDF nem tud érdemben kapcsolatba lépni európai parlamenti képviselőjével - tette hozzá a párt alelnöke.

Ismét felszólítják Bokrost Lajost

Az MDF szavazást indított tagsága körében, és tagok kétharmada a visszahívás mellett döntött - mondta el Viniczai Tibor. Ennek alapján a múlt szombati országos választmányi ülés után levelet küldtek Bokros Lajosnak, amelyben mandátuma visszaadására szólították fel. Válaszul a képviselő azt közölte, hogy a visszalépés választói elárulása lenne, ő a konzervatív-szabadelvű alternatívát képviseli. Az MDF-nek azonban ez a válasz kevés - jelentette ki az alelnök.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt a nyilatkozatot, amelyet Bokros Lajos 2009 februárjában aláírt, és amelyben vállalta az MDF alapszabályának 54. paragrafusában foglalt kötelezettségeket. Az említett paragrafus harmadik pontja szerint a választások előtt a jelölteknek nyitatkozatot kell adniuk arról is, hogy alávetik magukat az esetleges felkérésnek a visszalépésre.

Ennek alapján az MDF ismét felszólítja Bokrost Lajost mandátuma visszaadására, ellenkező esetben a politikus hiteltelenné válik - közölte Viniczai Tibor.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!