Magyarország

2011.02.26. 19:00

Az MSZP még nem döntött, részt vesz-e az államadósság kialakulásának okait vizsgáló albizottság munkájában

<p>Politikai bizottságról van szó, és előre megírták a végeredményt - jelentette ki szombaton Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke annak kapcsán, hogy hétfőn létrehozzák azt a parlamenti albizottságot, amely az államadósság kialakulásának okait vizsgálja majd.</p>

Újságírói kérdésre válaszolva a szocialista politikus azt közölte: az MSZP parlamenti frakciója fogja eldönteni, hogy részt vesznek-e a testület munkájában, a párt választmánya szombaton nem tárgyalt erről.

A politika előre eldöntötte, mit akar, és ezt fogják a bizottsággal lejátszani - jelentette ki Simon Gábor. Az ellenzéki politikus azt mondta: ha ez valós szakmai konzultáció lenne, akkor szóba kerülne például az adósságállomány növekedése az első Orbán-kormány időszakában, és az a teher, ami emiatt a következő kormányokra maradt. Szakmai vita keretében szívesen rendelkezésre bocsátaná azokat az információkat, ami mindezt tényszerűen alátámasztja - fogalmazott a szocialista választmányi elnök. Hozzátette: attól tart, nem ez a szándék, már meg van írva, hogy az albizottságnak milyen következtetésekre kell jutnia.

Simon Gábor szerint ez megint elterli a figyelmet a lényegről, arról, hogy mit kellene tenni az emberek, a családok érdekében. Kérdésre válaszolva közölte: az MSZP-frakció fogja eldönteni, részt vesznek-e az albizottság munkájában, a választmány szombaton nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő csütörtökön jelentette be: az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága albizottságot hoz létre, amely azt vizsgálja, hogy az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, amelyek az ország eladósításához vezettek, mi volt döntések oka, és milyen magánérdekek játszottak szerepet. Az albizottságnak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a politikai felelősség mellett megállapíthat-e jogi felelősség az ország eladósítása kapcsán. A fideszes politikus elmondta: a számvevőszéki bizottság hétfői ülésén javaslatot tesznek az albizottság fideszes tagjaira.

Nyikos László, a számvevőszéki és költségvetési bizottság jobbikos elnöke ugyancsak csütörtökön a Független Hírügynökségnek azt mondta: a Jobbik részt vesz az albizottság munkájában.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!