Magyarország

2011.03.10. 20:24

Egyre több a veseátültetés Magyarországon - RTL Híradó

<p>Egyre több a veseátültetés Magyarországon. Igaz még így is kétszer annyian várnak vesetranszplantációra, mint ahány donor van. Az élődonoros átültetések száma azonban növekedett, még az európai uniós átlagnál is jobbak a magyar számok. Világszerte több mint 600 millió embernek károsodott a veséje. A hatodik Vese világnapon a megelőzésre hívták fel a figyelmet - számolt be csütörtökön az RTL Híradó.</p>

Magyarországon több mint fél millióan vannak azok, akiknél vesebetegség alakulhat ki, főleg a túlsúlyosak, a dohányosok és a keveset sportolók vannak veszélyben. Reusz György orvos az RTL Híradónak ennek kapcsán elmondta: a veseátültetés, művese-kezelés körülbelül 7-8 ezer embert érint, de ez csak a jéghegy csúcsa. Ennél tízszer több azoknak a száma, akiknek már komolyabb veseérintettsége van és ha nem vigyáznak magukra, előreláthatólag elérik a végstádiumú veseelégtelenség állapotát.

Veseátültetést majdnem 60 éve végeznek Magyarországon, évente 600-an várnak új vesére, de csak 300 donor van. Jövőre azonban csatlakozik az ország az Eurotransplanthoz, vagyis a nemzetközi szervkoordinációs programhoz. Így a gyerekek és a sürgős életmentő műtétre várók az összes európai donor szerveit megkaphatják, tehát javulhat az arány. Ha a próbaév sikeres, a szerződést meghosszabbítják. Langer Róbert orvos úgy véli, ha mind a két fél elégedett, akkor a végleges csatlakozás keretében az összes magyar várólistán levő beteg a közös listára kerül.

Langer Róbert szerint a lista lényege, hogy nincs elveszett szerv, ugyanis ha az országon belül nincs, aki befogadja, a közös listán addig keresnek, amíg nem találnak olyat, akinek szüksége van arra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!