Magyarország

2011.04.10. 14:27

Éger István 1,32 milliót keres - lapom.nolblog.hu

<p>Több mint 1,32 millió forint munkabért kap havonta Éger István a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökeként és még 28 ezer 750 forint értékű cafetéria is megilleti.</p>

A MOK-ot januárban közérdekű adatok eltitkolása miatt feljelentő Keszthelyi Gyula tardi háziorvos szerint mindezen felül még költéstérítést is kap. A lapom.nolblug.hu vasárnapi beszámolója szerint Keszthelyi Gyula, aki most kapta meg a listát az orvosi kamara vezetőinek tiszteletdíjairól és munkabéreiről, elégedetlen, mert a listából továbbra is hiányzik a költségtérítésekről szóló adatsor.

Éger István nem érti

Éger István a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem érti, mi az újdonság ebben a listában, hiszen nincs semmi titkuk, "úgy látszik, vannak emberek, akiknek nincs jobb dolguk, mint ezzel foglalkozni".

A nyilvánosságra került lista alapján az országos elnökség tagjai, a területi szervezetek elnöksége, a területi bizottságok elnöke, alelnökei, az országos etikai bizottság, az etikai kollégium elnökei, összesen 242 fő átlagosan 20-30 ezer forint tiszteletdíjat kap. Alkalmazottként munkabérért dolgozik az országos elnökség vezetésében 4 ember, köztük Gyenes Géza, a Jobbik országgyűlési képviselője. Gyenes ügyviteli vezetőként 717 ezer forint fizettségért dolgozik és kap cafetériajuttatást is. Négyen egyébként összesen 1,6 millió forintot kapnak havonta.

A lapom.nolblog.hu beszámolója szerint a tardi háziorvos azt kifogásolta, hogy a MOK több törvényben előírt adatot - ezek közt Éger István elnöki tiszteletdíját - nem teszi közzé. Az adatvédelmi biztos már 2005-ben megállapította, hogy Éger Istvánnak nyilvánossá kellene tennie fizetése összegét, erről levelet is írt a kamara elnökének. Ennek ellenére a lapom.nolblog.hu szerint eddig ez nem történt meg.

A lapom.nolblog.hu szerint azért is követelték többen, hogy kerüljenek nyilvánosságra a kamarai tisztségviselők fizetségei, mert az elnök behajtással és bírsággal fenyegette a tagdíjat nem fizető orvosokat annak ellenére, hogy áprilisig nem volt kötelező a kamarai tagság. A nem fizető tagok ellen még mindig zajlanak eljárások, noha közülük sokan az alapszabály alapján arra számítottak, hogy fél év után tagságuk automatikusan megszűnik, ehelyett fizetési felszólítást kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!