Magyarország

2011.04.06. 21:56

Hiányolja az életet a vörösiszap sújtotta területeken a WWF

<p>A teljes vízi világ megsemmisült tavaly októberben Kolontár körzetében a vörösiszap-katasztrófában és még most sincs semmi jele, hogy életre kelt volna - közölte szerdán a WWF.</p>

A természetvédő szervezet felidézte, hogy a Marcal és a Torna teljes halállománya kipusztult és a katasztrófa után fél évvel is vörös a két folyó vize. A kiöntött iszap ezerhektárnyi területet tett terméketlenné, és az iszappal elöntött földeken mért arzénkoncentráció is meghaladta a normál értéket - olvasható a szervezet közleményében.

A WWF szerint korábban azt ígérték, fél év alatt megtisztítják a földeket és vizeket, de a helyreállítási munkálatok elhúzódnak. A tavaly októberi katasztrófában tíz ember halt meg, százötvenen pedig könnyebb vagy súlyosabb sérülést szenvedtek.

Kolontár-jelentés: az összes hatóság hibázott
fuggetlen | 2011.04.06 21:11
A tavalyi ipari katasztrófa bekövetkezését nem lehet egyetlen konkrét okhoz kötni, de az összes itthoni hatóság - beleértve az elmúlt másfél évtized kormányait és parlamentjeit - hibázott, amely részt vett a MAL Zrt. vörösiszap-tározójának engedélyezésében és ellenőrzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!