Magyarország

2011.04.21. 21:58

Orbán válaszolt: nem érti, Fodor miért védi a régi alkotmányt

<p>Orbán Viktor nem érti, hogy lehet az, hogy Fodor Gábor most védelmébe veszi az 1989-es alkotmányt, amelyet korábban mindketten elutasítottak. A miniszterelnök a Facebookon írt egykori párttársának, miután Fodor korábban arra kérte, állítsa meg az alkotmány elfogadásának folyamatát.</p>

Fodor Gábor az új alkotmánnyal kapcsolatban írt nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyet - csak úgy, mint most a miniszterelnök írása - a Facebookra került fel. A volt szabad demokrata politikus egyes szám második személyben szólt a miniszterelnökhöz, aki egykoron "harcostársa" és párttársa volt. Kéri tőle, hogy fontolja meg az új alaptörvénnyel kapcsolatos aggodalmakat, és állítsa meg az alkotmány elfogadásának folyamatát. "Te jelenleg minden magyar ember miniszterelnöke vagy. Nem csak azoknak tartozol felelősséggel, akik döntéseidet támogatják, hanem hivatalodból adódóan minden magyarért" - fogalmaz Fodor Gábor.

Orbán Viktor csütörtökön válaszolt egykori párttársának. A miniszterelnök azt írja, örült a levélnek, de a végére kedvetlenné tette. "Hogy lehet az, hogy az 1989-es alkotmányt, amelyet mi együtt utasítottunk el, amelyet Te is elutasítottál, amelyet a Fidesz mindig is elvetett, most ilyen erővel veszed a védelmed alá" - fogalmaz a miniszterelnök. Mint írja, húsz év mégsem lehet ilyen hosszú idő.

A kormányfő szerint az emberek jogos elvárása egy kétharmados többséggel szemben, hogy az elmúlt húsz zavaros év tapasztalatai alapján nyugvó új alaptörvényt alkossanak, és ezt az Országgyűlés a jogi és politikai felhatalmazás alapján jogosan és helyesen alkotta meg. Orbán Viktor úgy véli, most ezekre az alapokra kell fölhúzniuk 2012. január 1-jéig azt az építményt, amely boldogabb, elégedettebb, békésebb és szeretetteljesebb jövőt ad majd hazánknak.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy Magyarország komoly fordulóponthoz ért, mert "soha nem volt még ilyen jó okunk reménykedni abban, hogy a múltból cipelt terhektől megszabadulva végre új, végre jobb élet életet élhetünk közösen". Mint mondja, az emberek nem kíváncsiak a régi vitákra.

Orbán Viktor levele zárásául boldog, békés húsvéti ünnepeket kívánt egykori párttársának.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!