Magyarország

2011.05.05. 11:55

200 milliárd forint hiányozhat a jövő évi megtakarítási csomagból

<p>Nehezen megvalósítható a jövőre tervezett 550 milliárd forintos költségvetési megtakarítás - írja elemzésében a Policy Agenda. Véleményük szerint 200 milliárd lefaragása kérdéses, főleg a Munkaerőpiaci Alap, a rokkantsági ellátások, valamint a gyógyszerkassza kiadásainak csökkentése látszik bizonytalannak - írják.</p>

A foglalkoztatási és a munkaerőpiacon 195 milliárdot tervez megspórolni a kormány. A Munkaerőpiaci Alapon belül az álláskeresési támogatások rendszerének átalakítása önmagában 70,1 milliárd forint megtakarítást jelent. Amennyiben csak azt nézzük, hogy jövőre ennyivel kevesebbet kell kifizetni a munkanélkülivé váltak megsegítésére, akkor pénzügyileg tartható ez a lépés. Ugyanakkor továbbra sem lehet látni, hogy milyen forrásból indít számukra a kormány közmunkaprogramokat, amivel ezeknek az embereknek a megélhetését biztosítaná - írja a Policy Agenda. Ugyanez vonatkozik a bérpótló juttatásra is.

Az aktív és szakképzési munkaerőpiaci eszközök egy részének EU- s forrásokkal kiváltása 40,5 milliárd forintot jelenthet, ugyanakkor kétséges, hogy működni fog-e a rendszer, vagy pedig az EU-s támogatási rendszer hazaitól eltérő logikája és sebessége miatt összeomlik a mostani szakképzési rendszer - áll az elemzésben.

 

Elvileg lehetséges



A szociális támogatások összességének korlátozása, a családtámogatási ellátások nominális rögzítése, illetve a táppénzkiadás csökkentése, 43 milliárd forintos megtakarítással elvileg lehetséges. Végrehajtási kockázatai a szociális segély plafonnak vannak, mivel ehhez év végéig ki kellene építeni egy olyan rendszert, amelynek segítségével lehet látni, hogy ki, honnan és mekkora segítséget kapott.

A nyugdíjrendszer változtatásaival 93 milliárd forintot akar megtakarítani az állam 2012-ben. Ebből a nyugdíjak indexálásának a kérdése, illetve a fegyveresek szolgálati nyugdíjának megszüntetése mindössze 5 milliárd forint. A jelentős átalakítás a rokkantsági nyugdíjaknál lesz. A jelenlegi csaknem 400 milliárd forintos kasszából, 88 milliárdot akarnak már jövő évben megspórolni. A kormány tervei szerint azok, akik nem nyugdíjat kapnak a jövőben, közmunka programokban kereshetik meg a megélhetéshez elegendő pénzt. Ugyanakkor itt sem lehet látni, hogy mennyit terveztek a közmunkaprogramokra, és milyen elv szerint rostálják át a mai rokkantnyugdíjasokat - írja a Policy Agenda.

 

"Csak" 10 milliárd kiadáscsökkenést hozhat

 

A közösségi közlekedés 45 milliárd forintos megtakarítását nem tartja elképzelhetetlennek a Policy Agenda. A MÁV adósságainak átváltása miatt képes lehet ekkora megtakarításra a cég. Az utazási kedvezmények felülvizsgálata azonban kockázatos lehet politikai szempontból, és "csak" 10 milliárd kiadáscsökkenést hozhat - írják.

Jövőre 12 milliárd forintot akar a kormány megtakarítani a felsőoktatási kiadásokon. Ennek pénzügyi hatása már csak a jövő tanévtől kezdve mutatkozhat meg, és kérdéses, hogy lesz-e egy politikai konszenzuson alapuló javaslat - áll az elemzésben. Az eddigi viták azt mutatják, hogy ebben a tekintetben nagyon megosztottak a kormány és a kormánypártok, és ez tovább lassítja az intézkedések kidolgozását. Ez pedig alapvetően veszélyezteti a konvergencia programban leírtakat - áll az elemzésben.

2012-ben 83 milliárd forintot akar a kormányzat a gyógyszerkasszán megtakarítani. Ezek közül a gyógyszergyártóktól származó befizetések növelésével akarnak 16 milliárd forintot hozni. Ez elvileg lehetséges, mivel kevéssé várható, hogy a cégek kivonulnának a magyar piacról. Ugyanakkor biztosan visszafogja a befektetéseket - írja a tanulmány.
A közgyógyellátás átalakítása és az egyedi méltányosság rendszeréből 2 milliárd forint kivonása, ugyanakkor komoly társadalmi kockázatokkal jár - írják. A megtakarítás egy részét valószínűleg a betegeknek kell állniuk - fogalmaz a tanulmány.

 

"Csak létszámleépítéssel valósulhat meg"

 

Az állam és az önkormányzatok működési költségeinek csökkentésén 2012-ben 32 milliárd forintot akar a kormány spórolni. Miután az államigazgatás költségeinek jelentős része személyi kiadás, az átalakítás csak létszámleépítéssel valósulhat meg - áll a tanulmányban. Ha bizonyos feladatokat elvesznek a települési önkormányzatoktól, akkor az dologi kiadásban is spórolással jár, de ez nem jelentős mértékű - állapítja meg a Policy Agenda.
A program egyik legkevésbé világos eleme, hogy az adóhatóság megerősítésétől és az adóeljárások egyszerűsítésétől hogyan remél 5 milliárd forintot az állam. Amennyiben ez a hatékonyabb felderítést és ezáltal a feketegazdaság fehéredését jelenti, akkor valamelyest érthető a szándék, bár a konkrét eszközök nélkül nehéz megítélni a sikerességét. Amennyiben az egyszerűbb eljárások miatt kisebb létszámra van szükség, akkor ellentmond annak, hogy erősíteni akarják az adóhatóságot - jegyzi meg az elemzőintézet.

Jövőre az államadósság csökkentő alap kapcsán 90 milliárd forintot remél a kormányzat. Ezt egyedül a bankadó 2011-es mértékének 2012-ben való tartásától várja. Ez a lépés pénzügyi szempontból várhatóan hozza a kívánt mértéket, kevés végrehajtási kockázattal kell számolni - zárja elemzését a Policy Agenda.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!