Magyarország

2011.05.21. 06:08

A Velencei-tavon az ország első specilális mentőhajója

<p>Velence - Vízre teszik szombaton, és mostantól naponta bevethető a Velencei-tavon az a speciális mentőhajó, amely jégen és füvön is siklik. A tó egész területén alkalmas a mentésre, szemben a hagyományosan megépített hajókkal.</p>

Magyarországon ez az első ilyen mentőhajó - mondta a Független Hírügynökségnek Balogh Lajos, a Perpetum speciális kutató-mentő csoport vezetője.

A könnyűszerkezetes hajó alja lapos, hő- és kopásálló műanyaggal borították. Ezáltal sekély vízben, nádasokban, vagy vízzel elöntött lakott területeken is jól használható. Nagy, 1 tonna a teherbírása. A hajó 70% -a úgynevezett légkamra, ezért ha a test teljesen feltelne vízzel, akkor is úszóképes marad.

A speciális eszköz összefogással, önkénteseknek, kedvezményt adó iparosoknak köszönhetően jött létre. A mentőcsapat alapítványa 2.8 millió forintot biztosított hozzá. A hajó a Velencei-tavi Vízi Sportiskola / VVSI/ kikötőjében kapott helyet. A VVSI a mentőcsapatnak is biztosít a telepén ügyeleti helyiséget. Nyáron naponta, reggel 8-tól este 8-ig ketten-hárman teljesítenek szolgálatot - mondta Balogh Lajos.

Az eszköz télen is a Velencei-tavon marad. Tragédia esetén néhány percen belül a beszakadt sérültnél lehet a speciális mentőegység.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!