Magyarország

2011.05.06. 21:05

Elutasították a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom népszavazási kezdeményezését

<p>Elutasították a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom népszavazási kezdeményezését az új alkotmány megsemmisítéséről. Az Országos Választási Bizottság indoklása szerint ugyanis nem lehet olyan kérdésben népszavazást tartani, amely elvonná az Országgyűlés alkotmányozó hatalmát.</p>

A 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom az alkotmány április 18-i elfogadása után kevesebb mint egy órával kezdeményezte a népszavazást. Véleményük szerint az alaptörvény csak akkor lesz legitim, ha referendum erősíti meg. Referendum nélkül az új alkotmánynak még a 89-es alkotmánynál is kisebb lesz az elfogadottsága, az pedig véglegesen kettészakítja az országot - közölte a mozgalom.

Az Országos Választási Irodához az "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a 2011. április 18. napján elfogadott "Magyarország Alaptörvénye" című jogszabályt - kérdéssel fordultak. Az ügyben eljáró Országos Választási Bizottság az aláírásgyűjtő ív hitelesítését megtagadta. Az indoklásba kiemelik, hogy a hatályos alkotmány szerint alkotmánymódosítás csak az alaptörvényben meghatározott eljárásban történhet. Az alkotmányt kizárólag az Országgyűlés módosíthatja, egy erre vonatkozó népszavazás az alkotmányozó hatalmának elvonását jelentené.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!