Magyarország

2011.05.06. 20:05

Újragondolhatják az eutanázia szabályait - RTL

<p>Megvizsgálja az egészségügyi államtitkárság, hogy érdemes-e változtatni az eutanázia szabályain. Magyarországon jelenleg kizárólag a kezelés elutasítását, azaz a passzív eutanáziát engedélyezik.</p>

Az RTL Klub Házon kívül című műsora csütörtökön mutatta be azt a gyógyíthatatlan férfit, aki szeretne meghalni, mert elviselhetetlen a helyzete. Nagy Károlynak izomsorvadása van, 16 éve él egy kórházi ágyban lélegeztőgépen. Azt akarja elérni, hogy az orvosok segítségével fájdalom nélkül meghalhasson. Ezt hívják aktív eutanáziának. De ezt Magyarországon törvény tiltja. Halálos beteg csak a kezelést utasíthatja el, és azt is csak akkor, ha az orvosok szerint rövid időn belül biztosan meghalna. De a törvény nem mondja ki, hogy mi is az a rövid idő. Nagy Károly nem mondhat le kezelésről, pedig esélye sincs arra, hogy javuljon az állapota.

Igaz, választhatná azt, amit sok halálos beteg választ Nyugat-Európában. Svájcban több klinika segít abban, hogy a halálos betegek fájdalom nélkül meghaljanak. De ez egyrészt sok pénzbe kerülne, másrészt azt a rokonát vagy ismerősét, aki ebben segítene neki, Magyarországon biztosan felelősségre vonhatnák.

Az egészségügyi államtitkárság azt közölte az RTL híradóval: megvizsgálják a mostani szabályokat, és azután eldöntik, hogy érdemes-e azokon változtatni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!