Magyarország

2011.05.21. 11:28

Több mint 160 ezren csatlakoztak az önkéntes szemétszedéshez

<p>Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egy önkéntes akcióhoz több mint 160 ezren csatlakozzanak - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Budapesten, a TeSzedd! országos szemétszedési akció megnyitóján.</p>

Az akciót az Önkéntesség Európai Évének kapcsán szervezték meg. A miniszter közölte: tárcája ősszel új hulladékgazdálkodási törvényt terjeszt a parlament elé.

Az önkéntes hulladékgyűjtéshez több mint 160 ezren csatlakoztak, hogy megtisztítsák a közterületeket, a szántóföldeket, a vízpartokat és a vizeket. Még a Balaton fenekén is búvárok dolgoznak önkéntesen - mondta Fazekas Sándor. A résztvevők megtisztítják környezetüket az eldobált szeméttől, az otthagyott törmelékektől. A miniszter hozzátette: az akcióval szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy az emberek kevesebbet szemeteljenek és ne tegyék le sehol illegálisan a hulladékot.

Mindenhol vannak kukák, konténerek, a hulladékot a hulladékgazdálkodási rendszerbe kell eljuttatni - jelentette ki a miniszter. Elmondta azt is: a jogi feltételek megteremtése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium ősszel új hulladékgazdálkodási törvényt terjeszt az Országgyűlés elé, hozzátéve azokat a rendeleteket is, amelyek a végrehajtáshoz szükségesek.

A megnyitót Budapest belvárosában, az Erzsébet téri Gödör Klub mellett rendezték, ahol a parkot elborította a szemét, zacskók, poharak, sörös és üdítős dobozok, cigarettacsikkek. Rogán Antal, a kerület polgármestere elmondta: éjfél óta szándékosan nem takarítanak, így akarták bemutatni, hogy nézne ki a tér, ha nem gondoskodnának folyamatosan a szemét összegyűjtéséről.

A megnyitó után az akcióhoz csatlakozók hozzákezdtek a környék megtisztításához.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!