Magyarország

2011.06.14. 18:49

Lerakták a kazánház alapját Miskolcon

<p>Miskolc - Legalább 20 százalékkal olcsóbb legyen az energia előállítás.</p>

A Bioenergy-Miskolc Kft.-t 2009-ben alapította a Miskolci Hőszolgáltató Kft és WIS Zrt. A most megvalósuló 780 millió forint összköltségű projektet, mely során többek között egy korszerű 3MW fűtési teljesítményű kazánház épül fel az EU és a magyar állam mintegy 330 millió forinttal támogatja – mondta el Méhn Imre, a kft. ügyvezetője kedden a létesítmény alapkőletételekor.

A berendezés 4-4500 tonna faaprítékot használ fel évente, melyet szerződés alapján a Városgazda, az AVE és különféle szerződött kisebb erdészetek biztosítanak majd. A későbbiekben a bővítések során akár komplett „zöld iparág” épülhet erre a fejlesztésre – hangsúlyozta az igazgató.

Vécsi György, a Miskolc Holding elnök-igazgatója és a Mihő Kft ügyvezetője kiemelte a túlnyomórészt gázalapú távfűtésnek csak kis részarányát váltja ki ez a projekt, azonban referencia lehet, kijelölve az utat a további beruházások előtt. A kitűzött cél az volt, hogy legalább 20 százalékkal olcsóbb legyen az energia előállítás és kisebb mértékben terhelje a környezetet. A beruházás várhatóan a fűtési szezonra kész lesz – mondta Vécsi György.


Évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg a Miskolcon felépítendő 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű hőerőművel. A 780 millió forintba kerülő létesítmény alapkövét kedden helyezték el.


ÉM-PGY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!