Magyarország

2011.06.12. 20:12

Megkezdődött a Budapest Pride fesztivál

<p>Megkezdődött a 16. Budapest Pride elnevezésű melegfesztivál rendezvénysorozata vasárnap este a fővárosi Művész moziban.</p>

Steigler Sándor, a rendezvényt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumi elnöke a nyitóünnepségen arról beszélt: az elmúlt év belpolitikai diskurzusában a hagyományosnak mondott családmodellre hivatkozva olyan alaptörvényt fogadott el az Országgyűlés, amely "diszkriminatív módon korlátozza a leszbikus és meleg emberek jogait, vagy éppen elhallgatja, hogy ebben az országban is élnek ilyen emberek". Hozzátette: "csak reménykedni tudunk abban, hogy a törvénykezés további folyamában az úgynevezett sarkalatos törvények nem fogják tovább szűkíteni a jogainkat".

A kuratóriumi elnök összefogásra szólította fel a melegeket, ennek jelképeként szivárvány- és nemzetiszínű kokárda viselésére kérte az érintetteket. Mint fogalmazott: "ezt egészen addig viselnünk kell, amíg Magyarországon az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) emberek jogegyenlőségéről nem beszélhetünk minden területen".

Timothy A. Betts, az Egyesült Államok nagykövetségének követtanácsosa beszédében hangsúlyozta: egy társadalom akkor a legerősebb, ha minden tagját befogadja. A diplomata szerint a politikai és társadalmi vezetőknek az egyetemes emberi jogokat kellene támogatniuk intoleráns nézetek erősítése helyett. Úgy fogalmazott: "harcolnunk kell a gyűlölet és az intolerancia ellen, valamint védelmeznünk kell és erősítenünk kell a minden embert megillető jogokat". A követtanácsos felidézte Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek az idei, homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából elmondott üzenetét: "sok még a tennivaló az LMBT közösséget elárasztó egyenlőtlenség és diszkrimináció eltörléséért, ha leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű vagy, tudnod kell, hogy az Egyesült Államok melletted van, és rendíthetetlenül kiáll a gyűlölet felszámolásáért".

Az egyhetes fesztiválon egyebek mellett filmvetítések, műhelybeszélgetések, kiállítások lesznek, június 18-án pedig megrendezik a meleg méltóság menetét, amely a Hősök tere-Oktogon-Bajcsy-Zsilinszky út-Kossuth tér útvonalon halad majd. Magyarországon 1993 decemberében - az AIDS-világnaphoz kapcsolódóan - tartották meg a hazai melegszervezetek az első melegfilmfesztivált a Toldi moziban, az első melegfelvonulás pedig 1997. szeptember 6-án volt Budapesten.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!