Magyarország

2011.06.18. 16:33

Melegfelvonulás: Elindult a menet az Andrássy úton

<p>Budapest (MTI) - Szivárványszínű zászlókkal és esernyőkkel mintegy másfél ezer ember részvételével elindult az idei Budapest Pride rendezvény keretében szervezett meleg méltóság menete szombaton délután a Hősök tere torkolatából. A résztvevők megtöltik az Andrássy út - Hősök tere - Rippl Rónai utca közötti térséget. A felvonulást több száz rendőr biztosítja.</p>

Három kamion mögött sorakoznak fel a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) szervezésében tartott megmozdulás résztvevői, akik között több közéleti személyiség és politikus is megjelent. A menet előtt és két oldalt rendőrök sorfala áll, és a vonulást rendőrautók kísérik a szervizúton.

Stuart Milk, a Harvey Milk Alapítvány vezetője beszédében úgy fogalmazott: lehet, hogy megpróbálták megállítani és diszkriminálni  őket, de mégis megtartják a Pride-ot. Szavai szerint lehet, hogy megpróbáltak diszkriminatív rendelkezéseket írni az alkotmányba, de mégis itt vannak, hogy elmondják, hogy egyenlőek. Hozzátette, lehet, hogy megpróbálták úgy definiálni a házasságot, hogy megtagadják tőlük, hogy ugyanolyan jogokkal szeressenek, mint mások, de ők mégis így fognak tenni.

Beszéde végén felolvasta Barack Obama közleményét, amelyben az amerikai elnök az ENSZ pénteki, az LMBT-közösség tagjainak alapvető jogaiért kiálló határozatát üdvözölte.

Az Amnesty International Európai Irodájának igazgatója azt hangsúlyozta, hogy szervezetük Magyarországon is támogatja az LMBT-közösség jogait. Nicolas Beger emlékeztetett arra, hogy februárban is felszólaltak, amikor a rendőrség nem akarta engedélyezni a Pride útvonalát. Arra kért minden jelenlevőt, hogy emlékezzenek meg azokról, akik nem tehetik meg, hogy nyíltan vállalják önmagukat. Mint mondta: Európában még nem sikerült véget vetni a homofóbiának. Elszomorítónak nevezte, hogy az új magyar alaptörvényből kimaradt a szexuális orientáció alapú diszkrimináció tilalma és, hogy rendkívül szűk módon határozták meg a házasság fogalmát. Véleménye szerint a magyar EU-elnökség kudarcot vallott abban a tekintetben, amikor érvényesítenie kellett volna a diszkriminációellenességet. Mint mondta: azért gyűltek szombaton össze, hogy határozott üzenetet küldjenek Európának, keményebb törvényekkel kell fellépni a diszkrimináció ellen.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!