Magyarország

2011.06.18. 11:56

Melegfelvonulás - IKSZ: a házassághoz két igen kell és két nem

<p>Budapest (MTI) - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ifjúsági szervezete továbbra is értelmetlennek és a célkitűzéseit tekintve zavarosnak tartja a homoszexuálisok felvonulását, véleményük szerint a házassághoz két igen kell és két nem.</p>

Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke szombaton az MTI-nek azt mondta, bár a békés gyülekezéshez való alkotmányos alapjog mindenkit megillet, az európai homoszexuális szervezetek évről évre megrendezésre kerülő európai "road-show"-ja számos európai nagyvárosban csak komoly rendőri jelenlét mellett biztosítható. A gyülekezési jog alapjoga mögé bújva közterületen zajlik egy kordonokkal elzárt nem nyilvános felvonulás, ahol a nemzetközi résztvevők száma csaknem megegyezik a jelenlévő rendfenntartó erők létszámával - fejtette ki a KDNP országgyűlési képviselője.

A kereszténydemokraták diszkriminatívnak tartják a természeténél fogva különböző dolgok azonos módon kezelését, így álláspontjuk szerint nem tehető egyenlőségjel a férfi és nő kapcsolatán alapuló házasság és az azonos nemű személyek együttélése közt. Stágel Bence hozzátette: "Jogos kritikával kell illetni minden olyan törekvést, ami az egy férfi és egy nő kapcsolatán alapuló házasság intézményét bontaná meg, máskülönben még eljöhet az az idő is, amikor valaki a macskájával, a cégével vagy esetleg több személlyel kíván házasságot kötni".

Elfogadhatatlan az a célkitűzés is, mely az azonos nemű párok számára tenné lehetővé gyermekek örökbe fogadását, az azonos neműek párkapcsolata nem tölt be az állam által védendő társadalmi funkciót, a gyermekek jogaira is tekintettel az örökbefogadás ezért sem engedélyezhető - emelte ki.

Az IKSZ emlékeztetni kívánja az idei Meleg Méltóság Menetének szervezőit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság 2010. június 25-i ítéletére, melyben a bíróság kimondta, hogy az egynemű személyek házassága nem tartozik az egyetemes emberi jogok körébe, így az európai országok nem kötelesek engedélyezni az egyneműek házasságát. A bíróság az ítélet indoklásában rögzítette, hogy a homoszexuálisokra nem vonatkozik az európai emberi jogi egyezmény által biztosított házasságkötési jog - idézte fel Stágel Bence, aki reményének adott hangot, hogy az idei felvonulás szervezői és résztvevői tartózkodnak az évek során megtapasztalt provokatív kijelentésektől és megnyilvánulásoktól, melyekkel az elmúlt években a társadalom széles rétegeinek rosszallását vívták ki.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!