Magyarország

2011.06.18. 16:05

MSZP-kongresszus: Több felszólaló baloldali fordulatot sürgetett

<p>Budapest (MTI) - Török Zsolt beszámolója szerint több felszólaló is baloldali fordulatot sürgetett az MSZP szombati kongresszusán. Az MSZP szóvivője elmondta: a párt ősszel is kongresszust rendez, ahol a programtanács által készített, a szocialisták politikájának alapelveit rögzítő dokumentumot tárgyalják meg.</p>

Az MSZP szóvivője a reggel óta tartó tanácskozás közben újságíróknak elmondta: a Lendvai Ildikó vezette testület Iránytű néven összegezte javaslatait, amelyet az őszi kongresszus előtt az elnökség is megvitat majd. Ősszel történhetne meg az alapszabály módosítása is, amit az tehet szükségessé, ha eredményesen zárul a Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett, a többi között közvetlen pártelnökválasztást szorgalmazó pártszavazás.

A szóvivő ugyanakkor kérdésre válaszolva megerősítette, több küldött is egyetértett azzal a Baja Ferenc által felvetett javaslattal: a kongresszus hozzon döntést arról, hogy ne legyen pártszavazás.

A szóvivő Lendvai Ildikót idézve kifejtette: a pártban mélyebb vitát kell megvívni annál, minthogy az egyes csoportok bűnbakokat neveznek meg. A volt pártelnök és frakcióvezető - folytatta Török Zsolt - arról is beszélt, hogy az MSZP az elmúlt időszakban a lehetőségekhez képest baloldali politikát folytatott, és az elmúlt nyolc évben is számos eredményt ért el például az oktatás, a közfoglalkoztatás területén, miközben "voltak botlások is".

Szanyi Tibor és Lukács Zoltán, a párt Komárom-Esztergom megyei elnöke egyaránt az MSZP balra fordulását sürgette - összegzett Török Zsolt. Szavai szerint Lukács Zoltán hozzászólását nagy taps fogadta, amit ő azzal nyugtázott, hogy megítélése szerint "80 százalék megtapsolta". (A megyei elnök ezzel Gyurcsány Ferenc korábbi felszólalására utalt: a volt kormányfő az MTI információi szerint megkérdezte, a küldöttek közül ki akar részt venni a pártszavazáson, majd azt állapította meg, hogy a küldöttek nagyjából 80 százaléka felemelte a kezét, az elnökség első sorokban ülő tagjai azonban nem jelentkeztek.)

A szóvivő elmondta: Kovács László, a párt alelnöke azokról a javaslatokról beszélt, amelyeket az elnökség megtárgyalni javasolt. Szerinte az MSZP-nek demokratikus, és nem vezérelvű pártnak kell lennie, a szocialistáknak karakteresen baloldali politikát kell folytatniuk, és együttműködniük érdemes liberálisokkal, "demokratikus konzervatívokkal", nem beolvasztani őket.

A volt uniós biztos azt is mondta: valós megállapodásra van szükség a pártban az MSZP értékrendjéről, szövetségi politikájáról és arról, hogy kiket képviselnek, ez szükséges a "tartós egységhez", és ahhoz, hogy az MSZP váltópárti jellege erősödjön.

Baracskai József, az MSZP Zala megyei elnöke, a Demokratikus Koalíció tagja a pártszavazás, így a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kiterjesztése mellett érvelt - közölte Török Zsolt.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!