Magyarország

2011.06.23. 08:35

Nézőpont: Merre?

<p>A mai fiatalok már jól tudják, nem biztos, hogy az iskolából kikerülve olyan munkát végezhetnek majd, mint amire készültek, mint amit tanultak.&nbsp;<strong>Hegyi Erika jegyzete.</strong></p>

Igaz ez a pedagógusokra is, amit ismerőseim példái jól igazolnak: van, aki tanítóként gyermekmegőrzőben dolgozik, más óvónőként biztosítónál kapott állást, de olyan pedagógus ismerősöm is akad, aki vállalkozásba kezdett, hogy meg tudjon élni valahogyan.

Egyszerű lenne a helyzet, ha a világ nem változna folyton, és előre tudnánk, hogy 4-5 év múlva milyen és hány szakemberre lenne szüksége a munkaerő-piacnak. Akkor tudnánk azt is, hány diplomás és hány középfokú végzettségű fiatalnak kell elhagynia az iskolát, de azt is előre kiszámíthatnánk, hogy melyik évben hány embernek nem jutna munka.

Hogy ez nincs így, jól igazolja az álláskeresők tömege. Azokra gondolok, akik valóban keresik a munkahelyet, naponta megírnak vagy egy tucat pályázatot, elküldenek sok-sok önéletrajzot, évekig mégsem találnak maguknak állást. Az illetékes minisztériumban persze lehetne valaki, aki figyeli, milyen végzettségű emberek maradnak leginkább munka nélkül, és ehhez igazítanák a képzéseket. Törekvések ugyan vannak, hisz a szakképzésben ösztöndíjrendszerrel, az egyetemeken keretszám-igazítással próbálják meg „terelgetni” a fiatalokat. De úgy tűnik, ez még mindig kevés, a mostani munkanélkülieken pedig már nem segít.

Hegyi Erika


Miskolc - Pedagógusállást találni manapság nem könnyű dolog: 4 üres helyre 272 pályázat érkezett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!