Magyarország

2011.06.20. 13:21

Operafesztivál csúcsra járatva

<p>Miskolc - Nagy siker volt a Múzeumok Éjszakája szombati programsorozata.</p>

Ha opera-szakmai szempontból nem is a tetőpontja, de a város lakosságának a bevonását illetően a hétvége jelentette az operafesztiváli csúcspontot. A kedvező, kellemes időjárás is segített, így zsúfolásig megtelt a főutca és az idő múlásával sem fogyott a látogatói aktivitás. A nagyszínházi programok közül fergeteges hangulatban zajlott a MozArt Group fellépése még péntek este.

Nagy siker volt a Múzeumok Éjszakája szombati programsorozata

„Elkapták a ritmust” a szervezők, a Mozdulj a Múzeumban program csaknem teltházat hozott a Rákóczi Házban. A késői időpont ellenére sokan voltak kíváncsiak Czakó Péter és partnereinek két műsorára is. A Városház téren is hömpölygött a tömeg, Lajkó Félix koncertje jelentette az érdeklődés középpontját. A vasárnap esti szabadtéri programok közül pedig Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán Liszt-improvizácója aratott méltán sikert.

„Érvényes, fontos” produkciók

A szűkebb költségvetés ellenére maradandó élményt hozott az idei fesztivál nem egy darabja – értékelte az idei fesztivált Bátor Tamás, a Bartók+ Operafesztivál Kft igazgatója vasárnap az esemény zárósajtótájékoztatóján. Rövid áttekintést adott az elmúlt 11 éves munkáról, hangsúlyozva számos kiemelkedő, igazán „érvényes” produkció született az Operafesztivál története során. Példaként említette Schönberg: Mózes és Áron darabját, melyet a kritika az elmúlt 30 év legjelentősebb bemutatójának ítélt. A Zágrábi Opera 2008-as előadásával kapcsolatban pedig elhangzott, ha csak ezt az egy operát mutattak volna be, akkor is érdemes lett volna megrendezni a fesztivált – emlékezett az igazgató.

Az idei programról elmondta: mikor Kocsis Zoltánnak megmutatta, a zongoraművész Magyarország legigényesebb komolyzenei programjaként értékelte. A színpadra került darabokat méltatva kiemelte, most is, ahogy eddig a fesztivál történetében igyekeztek a fiatal elóadóművészeket felkarolni, akik közül nem egy később a világ legnagyobb színpadjain is bizonyított. Az operák közül a Rigolettó-t értékelte legsikeresebbnek, mely igazolta koncepciójuk helyességét.

Szó esett a fesztivál folytatásáról is. Bátor Tamás elmondta, ígérete van a városvezetéstől, hogy jövőre nem marad el a tervezett Bartók+Puccini, kérdésre hozzátette, ha idén lejáró szerződése után pályázatot írnak ki, természetesen indul. „Kész terveim vannak” – jelezte az igazgató.

ÉM-PGY


Az anyagi nehézségek ellenére idén is színvonalas programmal várta a zenerajongókat a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál.


Szombaton délután a rekkenő hőségben sem csökkent az érdeklődés, így több száz ember előtt lépett fela Miskolci Musical és Dalszínház a Városház-téren a színpadon. 


Országszerte megrendezték a Múzeumok éjszakáját, így megyeszerte is izgalmas programok várták az érdeklődőket.


Jekatyerina Szadovnyikova (b) énekel és Carlo Montanaro (j) vezényel a Bartók + Verdi 2011 Miskolci Nemzetközi Operafesztivál Verdi Gála záróhangversenyen a Miskolci Nemzeti Színházban. 


Igazi fesztiváli hangulat uralkodott csütörtök délután és este a miskolci belvárosban.


Háromórás műsorral készült a miskolci Fazekas Általános Iskola az Operafesztivál külső helyszínére a Szent István térre kedden délután.


Kedden délután csendes volt a miskolci belváros. Ha nem lennének árusok és program plakátok nem is tudná az idegen, hogy Operafesztiválnak ad otthont a borsodi megyeszékhely.


Liszt Ferenc 13 éves korában írt egyetlen operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című darabot mutatták be a Bartók + Verdi 2011 Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon a hétvégén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!